Flakkagebruik is hier aan de orde van de dag: 'Ze worden extreem paranoïde'

31 januari om 19:30 • Aangepast 9 februari om 02:07
nl
Mensen die met een holle blik en in staat van psychose over straat lopen. In het westen van Brabant is het aan de orde van de dag, vertelt wethouder Joey van Aken uit Bergen op Zoom. De oorzaak? 'Zombiedrug' flakka. Om daar zo snel mogelijk een einde aan te maken, stuurden de burgemeesters van acht gemeenten in die regio woensdag een brandbrief naar de Eerste Kamer. "Het is supertriest."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

"Dit is hét epicentrum op het gebied van flakkagebruik", vertelt Van Aken. Die zogeheten designerdrug is de afgelopen jaren in opkomst. Dat komt door meerdere factoren. Zo is flakka relatief goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en zwaar verslavend. De drug is officieel verboden maar er wordt een variant gemaakt die legaal is.

En daar gaat de brief van de acht West-Brabantse burgemeesters over. Onlangs stemde de Tweede Kamer al voor een wijziging in de Opiumwet, waardoor in één klap een hoop extra stoffen verboden worden. Daaronder vallen ook de middelen waar de diverse varianten van flakka nu mee gemaakt wordt. Met de brief dringen de gemeenten er nu bij de Eerste Kamer op aan om de wet ook snel te behandelen.

Waarom het juist in het westen van Brabant zo'n probleem is? "Daar kunnen we alleen naar gissen", peinst Van Aken. "Wellicht heeft het te maken met onze ligging. Maar we zien tegelijkertijd dat het zich als een olievlek verspreidt in Nederland, maar ook over de grens in België."

"Laatst dacht iemand bijvoorbeeld dat de bouwvakkers aan de overkant geheim agenten waren."

Alex van Dongen van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft wel een verklaring voor de problemen in het gebied. "Als je kijkt naar oude rapporten, dan zie je dat ook het GHB-gebruik destijds het grootst was in die regio. De populariteit van flakka is ook een beetje ontstaan in die groep. Bij drugsverslaafden zie je vaak dat ze naast een downer als GHB, ook een upper gebruiken. Flakka blijkt zo'n sterke upper."

Overigens wil Van Dongen wel een nuance aanbrengen in het beeld dat vaak bestaat van flakkagebruikers. "We kennen de filmpjes uit Amerika, waarin mensen als totale zombies tekeergaan. Ik zit wekelijks met gebruikers, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Wel worden ze ontzettend paranoïde. Laatst dacht iemand bijvoorbeeld dat de bouwvakkers aan de overkant geheim agenten waren, die hem in de gaten moesten houden."

"De geuren die ze uitstootten leidden tot misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn."

In Bergen op Zoom zorgde het flakkagebruik al voor een concreet probleem. "We hadden dit jaar een zogeheten koudweerregeling voor daklozen", legt Van Aken uit. "Als de gevoelstemperatuur onder een bepaald punt daalt, zou iedereen daar welkom zijn. Maar in de praktijk vormden de flakkagebruikers een gevaar voor de andere bezoekers en medewerkers daar. De geuren die ze uitstootten leidden tot misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Daardoor hebben we de opvang voor hen noodgedwongen moeten stoppen."

Een maatregel die ze liever hadden voorkomen. En dus is de hoop van Van Aken nu gevestigd op de leden van de Eerste Kamer. "Het is supertriest om te zien. Als ik rondfiets in Bergen op Zoom, zie ik mensen rondlopen met motorische problemen, een gekke blik in de ogen... Het is aan de orde van de dag. Ze moeten gewoon geholpen worden."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Welke gemeentes zich hebben aangesloten bij de brandbrief, lees je hier

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.