Buurtbewoners in actie tegen coffeeshop: 'Dit is al zo'n kwetsbare wijk'
Seb is één van de kinderen die vrijdagmiddag komt protesteren en hij ziet het donker in: “In het centrum ontplofte laatst een bom bij een coffeeshop. Ik heb geen zin dat hier ook een bom ontploft.”
Seb heeft het over de explosie die vorig jaar was bij coffeeshop Caza aan de Gasthuisring in Tilburg. Het pand is later ook beschoten, er is geprobeerd brand te stichten en er is een granaat voor de shop gelegd die niet afging.
“Dat willen we niet in deze wijk”, zegt Aaron Klomp. “Criminaliteit, onrust, dat hoort hier niet.” Dus organiseerde hij, meteen nadat dinsdag de plannen voor de coffeeshop bekend werden, een demonstratie. Op de plek waar de coffeeshop moet komen: Paletplein 11. Nu zit daar nog Chinees restaurant Welkom.
“Waarom niet in de wijk waar de wethouders wonen?”
‘Liever sambal bij dan altijd high’, staat op het protestbord van Lisa. Ze zit in de buurt op school. “We moeten hier langs. En als hier een coffeeshop komt, kunnen we niet meer veilig spelen.”
“Waarom plaatsen ze die coffeeshop niet in de Blaak, waar alle wethouders wonen?” vraagt Wilma zich af. Als ‘bezorgde oma’ wil ze haar proteststem laten horen. “Nee, in de Blaak komt nooit niks. En ook niet bij d’n burgemister in de straat. Maar wel hier, bij de gewone, normale burgers. Ik durf hier ’s avonds niet meer over straat, bang dat ze je beroven. Alleen om die rotzooi in de coffeeshop te kunnen kopen. Nee, echt niet. Ik ben er zwaar, zwaar op tegen.”
Politicus Hans Smolders van de Tilburgse oppositiepartij LST is ook bij het protest. “Het is onbegrijpelijk dat wel al met de derde locatie bezig zijn”, vindt hij. In juni vorig jaar werd na loting bepaald dat er coffeeshops zouden komen op het Verdiplein en in Berkel-Enschot. Ook daar waren heftige protesten. Het Verdiplein viel al snel af en ook een coffeeshop in het nieuwe winkelcentrum van Berkel-Enschot lijkt na een procedurefout onwaarschijnlijk.
“Kwetsbare wijken moet je hier niet mee lastigvallen.”
“Dit wil je gewoon niet in je wijk”, zegt Smolders. “Het is al erg genoeg dat het in het centrum zit. Kwetsbare wijken als West en Noord moet je hier niet mee lastig vallen.”
Burgemeester Theo Wetering vindt het belangrijk dat mensen laten weten wat ze vinden en hij begrijpt de emotie, zegt de gemeente in een reactie. Weterings is dinsdag en donderdag met ondernemers, vertegenwoordigers van de wijkraad en scholen in gesprek geweest.
"Het beeld van de wijk bij een coffeeshop en het beeld van de gemeente komen niet overeen", is volgens Weterings' woordvoerder de conclusie. "Maar in de buurt is nu al illegale drugshandel, waar geen zicht op is. En waar naast softdrugs ook harddrugs worden aangeboden. In een coffeeshop koop je vanaf halverwege dit jaar legale producten. Zo krijg je de handel meer in het zicht, gereguleerd en beschermd."
Naast de demonstratie is er ook een petitie gestart, die is op vrijdagmiddag bijna 1800 keer ondertekend. Op 20 februari is er een informatieavond van de gemeente. De actievoerders gaan hun krachten bundelen en willen dan weer van zich laten horen.
HIER LEES JE DE GESCHIEDENIS VAN DE COFFEESHOPSOAP IN TILBURG:
Soap met twee coffeeshops gaat verder, gemeente zoekt geschikte plek
Plekken voor twee nieuwe coffeeshops uit de hoge hoed getoverd