Zo komen gemeenten in actie tegen bomvolle binnensteden met carnaval
Voor gemeente Breda is de te drukke carnavalseditie van vorig jaar reden om sommige mensen 'van buiten' te ontmoedigen om dit jaar naar de stad te komen. Ook wordt de binnenstad dit jaar een soort evenemententerrein, waar de hossende menigte kan worden bijgestuurd met crowdcontrol. De gemeente kan straten en pleinen afsluiten, de muziek uitzetten en gaat eetkramen op een andere plek neerzetten.
Uit een navraag van Omroep Brabant blijkt dat ook enkele andere grote Brabantse gemeenten een steeds drukkere binnenstad zien met carnaval. In Den Bosch en Eindhoven zijn ze net als in Breda bezig met crowdmanagement. Zo zien ze in Den Bosch dat het vooral op zaterdag en zondag druk is in bepaalde gebieden. "Om die reden hebben we de afgelopen jaren al meer maatregelen ingezet om de bezoekers in goede banen te leiden."
"Er is geen garantie dat er niks kan gebeuren."
"Met preventieve maatregelen zoals hekken, borden, het spreiden van podia en het communiceren via led-schermen houden we de drukte onder controle. We zijn goed voorbereid, maar er is geen honderd procent garantie dat er niks kan gebeuren", aldus de gemeente Den Bosch.
Feestvierders in Eindhoven beleven naar verwachting op zaterdag de drukste carnavalsdag, laat de gemeente Eindhoven weten. "Dit is de dag van de optocht en dan nemen ook wij maatregelen. Er zijn gidsen in de binnenstad om waar nodig de bezoekersstromen te managen en we plaatsen led-schermen op drukke punten."
De grote gemeenten werken met een commandopost, waarin overheidsdiensten zoals de gemeente en politie samenwerken. Met camera's die in de binnensteden hangen houden ze de menigte in de gaten en kunnen ze reageren op incidenten. Ook is er contact met medewerkers die dicht bij de mensenmassa's staan.
In Tilburg zien ze ook dat het steeds voller wordt tijdens carnaval. "De verwachting is dat het dit jaar weer drukker wordt. In onze stad is het feestgedruis verspreid over verschillende pleinen. Deze plekken zijn zo opgezet dat ze gereguleerd kunnen worden."
"Samen zorgen we ervoor dat carnaval kan blijven bestaan."
In Tilburg, Eindhoven en Den Bosch vinden ze het niet nodig om mensen te ontmoedigen om naar hun stad te komen. In Den Bosch is wel een adviesgroep gestart met onder meer de gemeente, carnavalsvereniging, bewoners en politie. "Samen zorgen we ervoor dat de Oeteldonkse carnaval kan blijven bestaan", zegt de gemeente.
De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom laten weten dat carnaval geen onveilige drukte oplevert.
Dit vind je ook interessant:
Breda wil minder carnavalsvierders van buiten: ouderwets feest zonder house