Alleen baantjes zwemmen werd te heftig, dus koos Maaike voor dankbare baan

6 februari 2024 om 18:00 • Aangepast 20 februari 2024 om 02:01
nl
Het leven van Maaike de Waard (27) draait voor een groot deel om zwemmen. De Eindhovense topsprintster werkt echter ook met mensen die bijvoorbeeld met een amputatie te maken hebben gehad. “Je leert iemand opnieuw lopen met iets dat jij hebt gemaakt.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Op haar vijftiende verhuisde Maaike voor haar sport van het Zuid-Hollandse Rozenburg naar Eindhoven. Vooral in de beginjaren als prof vond ze het mentaal soms best zwaar. “Ik merkte dat als het met zwemmen niet liep zoals gewenst, ik dat gevoel meenam naar huis. Zat ik daar alleen in mijn appartement te balen, want zwemmen is waar ik voor leef.”

“Ik kon vroeger minder genieten van grote wedstrijden, ik voelde veel druk. Als ik beelden van mezelf terugkijk, dan zie ik een heel gespannen gezicht. Nu sta ik er wat anders in, al is presteren belangrijk. Maar ik besef dat ons leven niet normaal mooi is.”

Met het zwemmen komt ze op de grootste toernooien, zoals komende week op het WK. Toch zijn er nog steeds tijden dat ze wat minder lekker in haar vel zit. “Dat zijn vaak vaste periodes, zoals net na de vakantie. Er wordt veel van je gevraagd, maar ik heb even nodig om erin te komen. Ook bepaalde trainingsperiodes zijn niet mijn favoriet, zoals de lange afstanden om inhoud te kweken. Daar moet ik doorheen, mijn tijd komt nog wel.”

"Iedere dag alleen maar zwemmen werd te heftig."

Voor veel mensen is sporten een uitlaatklep. Voor Maaike is een opleiding het ideale medicijn om de gedachten te verzetten. “Iedere dag alleen met zwemmen bezig zijn werd te heftig. Ik heb ervoor gekozen om er een opleiding bij te gaan doen. Ik vind het belangrijk om me naast mijn zwemcarrière te ontwikkelen en ergens anders ook veel plezier uit te halen. Bovendien is het goed om me voor te bereiden op een toekomst na het zwemmen. Niet dat ik al van plan ben om te stoppen, ik vind het nog veel te leuk.”

"Ik kan niet tegen bloed."

Voor haar opleiding wilde ze de zorgkant op. “Er was wel een probleem, ik kan niet tegen bloed. Als ik zelf iemand moet gaan prikken, dan valt dat af. Zo kwam ik terecht bij de opleiding Orthopedische Technologie. Die past perfect bij mij. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een prothese voor iemand met een aandoening, beperking of een amputatie. Je zorgt ervoor dat die helemaal op de persoon is aangepast. Een interessant proces waarbij je veel contact met de patiënt hebt.”

Zelf is de Brabantse vanaf het moment dat ze uit bed stapt de hele dag bezig met wat het beste is voor haar lichaam. Tijdens haar opleiding en stage komt ze in contact met mensen met ernstige lichamelijke problemen. “Ik ben blij dat ik mensen kan helpen. Door ons dankbare werk kun je een leven zoveel makkelijker maken.”

Een ander voordeel voor Maaike is dat ze met haar studie en stage buiten haar ‘zwembubbel’ treedt. “In het zwemwereldje heb je te maken met sporters die net als ik alles voor het zwemmen geven. Vooral dit olympische jaar is belangrijk. Op school leer ik mensen kennen die anders in het leven staan. Ze zijn wel geïnteresseerd in wat ik doe, maar voor hen ben ik gewoon klasgenote Maaike.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!