Video

Huurmoordenaar na 20 jaar voor de rechter voor liquidatie: eis levenslang

6 februari 2024 om 12:27 • Aangepast 20 februari 2024 om 02:01
nl
Rob Sengers was veertig jaar toen een scooterrijder hem doodschoot in Esbeek. Dat gebeurde bijna twintig jaar geleden. Politie en justitie spoorden de mogelijke schutter (62) op. Dinsdag stond hij voor de rechtbank in Breda. De officier van justitie eiste een levenslange celstraf tegen de verdachte.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Sengers werd doodgeschoten op een parkeerplaats bij een restaurant in Esbeek, op 8 september 2004. De dader was een onbekend persoon op een scooter met een helm op. De schutter liet geen sporen achter, wel acht kogelhulzen maar daarop vond de politie niks.

De scooter dook twee dagen later op, in de bosjes in de buurt. Op de handvatten zaten kruitsporen en DNA. Maar in die tijd kon de politie er nog geen bruikbaar spoor uit halen. Omdat Sengers in de drugswereld zat, werd deze moord vanaf het eerste moment alwel gezien als afrekening.

Moordenaar
In de loop der jaren kwam ene Johan 'Jan' S. in beeld, geboren in Amersfoort in 1961. Een man met een fors strafblad met 25 veroordelingen sinds 1981, waaronder een reeks bankovervallen in Duitsland. En ook een moord. Die op Mohamed Yaacoubi. Deze Bredase drugscrimineel werd in 2002 doodgeschoten bij de visvijver van Ekkersweijer bij Son. Jan S. kreeg daarvoor 18 jaar celstraf.

Bewijs
De politie had toen al langer vermoedens dat S. meer op zijn kerfstok had. Dat kwam door belastende verklaringen van zijn ex-vriendin bij de politie. Jan heeft haar ‘trots’ verteld over nog een moord. ‘Ergens bij een restaurant in een bosrijke omgeving waarbij een scooter is gebruikt,’ herinnerde de vriendin zijn verhaal.

Er dook nog een belastende verklaring op van een anonieme getuige die uitgebreid vertelde over Jan S. en de moord in Son. En dat het te maken had met de diefstal van chemicaliën voor drugsproductie. Mohamed Yaacoubi en Rob Sengers zouden die diefstal hebben gepleegd en moesten daarvoor boeten.

Verprutst
De anonieme persoon -sinds 2011 officieel bedreigde getuige- vertelde de politie dat Sengers en Yaacoubi compagnons waren. Johan S. zou de moord op Yaacoubi hebben verprutst en daarom moest Sengers dood. Er zou 50.000 euro zijn betaald voor de klus.

Ondanks de puzzelstukjes dat S. er achter zat, bleef er steeds onvoldoende bewijs om hem te arresteren. In 2017 pikte de recherche de coldcase-zaak op. In 2019 volgde een doorbraak. Dankzij verbeterde DNA-techniek konden specialisten bruikbaar DNA isoleren van de handvatten van de scooter. Voor het eerst kon het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) aantonen dat het van Jan S. was. Die werd begin december 2018 in zijn cel opgepakt.

Zwijgen
De officier van justitie noemde hem dinsdag in de rechtszaal de uitvoerder. “Kennelijk tilt hij niet zwaar aan een mensenleven.”

De verdachte reageerde nauwelijks op de beschuldigingen. Hij ontkent maar zwijgt. "Ik wil helemaal niks zeggen", verklaarde hij aan het begin van zijn proces.

Het proces wordt in de zaal gevolgd door de zoon en dochter van het slachtoffer en de ouders van Rob, inmiddels allebei tachtigers. Hun advocaat las een verklaring voor. “Rob, vader van twee kinderen, is in koelen bloede doodgeschoten, beestachtig. En waarvoor? Voor een paar rotcenten. Het maakt ons nog steeds verdrietig. U had destijds een keuze. In onze ogen bent u het aller slechtste.”

Motief
De opdrachtgever van moord is nooit achterhaald. Er zijn allerlei namen genoemd maar er was tegen niemand bewijs. Ook circuleerden er veel verhalen over grote schulden die Sengers had maar ook over een motief is er geen zekerheid.

De advocaten van Jan S. vinden dat de getuigenverklaringen onbetrouwbaar en dus onbruikbaar zijn. En dat de administratie van het sporenonderzoek destijds rammelt. Ze vroegen om vrijspraak en als er toch strafoplegging volgt: dan volgens de wetgeving die geldig was in 2004.

De rechtbank doet op zijn vroegst over twee weken uitspraak.

De vader van Rob Sengers deed in 2018 zijn verhaal in Bureau Brabant:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!