Dit was de carnavalszaterdag in Brabant: sprookjesachtig en heel creatief
Lichtjesoptocht in Zwammegat
Het was een spectaculaire lichtjesoptocht in Zwammegat (Standdaarbuiten). De sprookjesachtige stoet is een fenomeen in Brabant en ver daarbuiten. De wagens in de lichtjesoptocht waren weer spectaculair met lichteffecten, vuurwerk, vlammenwerpers en rookkanonnen.
Grote optochten in Lampegat en Tullepetaonestad
De eerste tientallen optochten zijn inmiddels achter de rug. In Lampegat (Eindhoven) en Tullepetaonestad (Roosendaal) waren de grootste optochten. Die in Lampegat werd live uitgezonden door Omroep Brabant. Die in Roosendaal komt zondag om 11.30 uur op televisie. Hieronder zie je vast een impressie van beide.
Last van een kater?
Het je last van een kater, dan is dit recept misschien wat voor jou! Succes niet gegarandeerd…
Het Fijnfisjenie café is weer begonnen
In Roeptoetgat is zaterdag natuurlijk ook het Fijnfisjenie Café van start gegaan. In een bomvol café trapten Jordy en Christel zaterdagmiddag af. Tot en met dinsdag zijn ze ’s middags en ’s avonds te zien en bouwen ze dagelijks een feestje samen met diverse carnavalsartiesten en alle bezoekers.
Ontbijt op bed
Mandy Runs uit Striepersgat (Valkenswaard) kreeg een wel heel lekker ontbijtje op de eerste carnavalsochtend. “Wat een verwennerij”, schrijft ze op Instagram.
Drie generaties wagenbouwers
Arnold de Graauw (79) is een trotse opa. Zaterdagmorgen was hij al vroeg aanwezig voor de optocht in D’n Haaykaant (Raamsdonk) om zijn kleinzoons aan het werk te zien. Opa mag niet helpen en hoeft alleen maar te kijken. ”Nee, opa. Dat kunnen we zelf wel”, zeggen ze dan.
Want na opa Arnold en zoon Theo (52) hebben vier kleinzoons het stokje overgenomen. Nu zijn zij de wagenbouwers van de familie en dat maakt opa Arnold enorm trots. “Dat deze jonge gasten op deze manier dit soort dingen kunnen maken, onvoorstelbaar. Ik weet hoe moeilijk dit is.”
Winnaars Kies je Kraker hebben kort nachtje
De leden van CV De Weggooiers hebben de winst van Kies je Kraker flink gevierd. Vrijdagmiddag won de Oosterhoutse carnavalsclub de absolute hoofdprijs tijdens 3 Uurkes Vurraf in Eindhoven met hun nummer ‘Nog un likkie!’.
“Het is niet laat geworden, maar heel vroeg”, vertelt Loek van Gastel, een van de dertien leden van De Weggooiers zaterdagmorgen op Omroep Brabant radio. “Om zeven uur lag ik in bed en om tien uur belden jullie”, lacht hij. “Drie uurkes slaap achteraf, haha.”
Brabants Buske nagemaakt in Peeënrijk
In Peeënrijk (Dongen) hebben creatievelingen het Brabants Buske van Omroep Brabant nagemaakt. Hannelore Struijs en Roxanne Hazenberg reden zaterdag in het echte buske de ‘look a like’ tegemoet en waren aangenaam verrast.
Het ‘invalbuske’ rijdt zondag mee in de optocht door Peeënrijk. Onderweg worden natuurlijk interviews afgenomen, zoals bij het echte Buske.
Hoe overleef je carnaval?
Veel drinken, weinig drinken? Wat moet je eten? We vroegen het op straat:
Bomvolle straten en pleinen in Kielegat
In Kielegat (Breda) is carnaval vrijdag meteen flink van start gegaan. De straten, pleinen en cafés puilden uit.
Carnavalsrodeo in Peelleuterrijk
In Peelleuterrijk (Landhorst) mochten carnavalsvierders zich uitleven op een rodeostier. In dorp met zo’n 700 inwoners was zo’n beetje iedereen naar café Buitenlust gekomen om carnaval te vieren.
Gedenktsteen voor overleden Oeteldonkers
In de binnenstad van Oeteldonk (Den Bosch) is zaterdagmiddag onder grote belangstelling een gedenksteen onthuld voor overleden Oeteldonkers. De gedenksteen is geplaatst onder de bogen van de Knillispoort op de Korte Waterstraat.
De drijvende kracht achter de gedenksteen is Sabina Cantiluppi. "Je kunt er een traantje laten zonder dat iedereen het ziet", vertelt ze. “Dat is een mooie, beschutte plek in de binnenstad. Dus het is centraal, maar ook rustig.
Grens tussen Krabberdonk en Birrekoal
De grens tussen Krabberdonk (Den Dungen) en Birrekoal (Berlicum) is zaterdag voor eens en voor altijd vastgesteld. En die grens ligt nu midden op de Bluumkesbrug tussen de twee dorpen.
Met een korte ceremonie werd de grens midden op de fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart zaterdagmorgen onthuld. Beide prinsen en adjudanten trokken een doek weg en maakten zo de nieuwe grens officieel.
De grens tussen beide dorpen was jaren veel te grillig, vond men. Grensconflict of grensoverschrijdend was het niet, maar toch moest er hoognodig een duidelijke scheiding komen tussen de twee carnavalsgebieden.
Waarschuwing voor mensen uit de Randstad
"Randstedelingen opgelet! Neem carnaval serieus. Neem mauwende Oeteldonkers niet te serieus. HET IS FRIET!!!", staat op een bord naast het regenboogzebrapad bij station Den Bosch.
Het is een verkeersbord dat er professioneel uitziet. Wie niet beter zou weten, zou denken dat de gemeente bord met tips voor carnavalsgangers uit de Randstad heeft opgehangen. Niets is minder waar, want de gemeente heeft er niks mee te maken. Het werd opgehangen door Bosschenaar Jasper Schilder.