Het mysterie van carnaval in Hellevegerslaand ontrafeld
Maar waar komt de traditie van Helleveegje, een heksenpop, dan vandaan? Voor velen een vraag, een mysterie zelfs. Al heeft het volgens Marjan van Geffen, een van de initiatiefnemers achter carnaval in Hellevegerslaand, te maken met het Hellsend. Een gedeelte van de Maas bij Hedikhuizen waar het vroeger spookte. Volgens haar komt daar de term Helleveger vandaan.
In ere hersteld
In 2019 vroeg de burgemeester van de gemeente Heusden zich af waarom Hedikhuizen met carnaval geen eigen komborden had. Alle andere kernen in de gemeente hadden dat wel. Het zette de inwoners van Hedikhuizen aan het denken en ze besloten carnaval te omarmen.
Een jaar later werd carnaval, na een stilte van zo'n 35 jaar, nieuw leven ingeblazen. Het was volgens Van Geffen op dat moment ook meteen duidelijk dat de naam Hellevegerslaand in ere moest worden hersteld. Zo geschiedde: de Hellevegers kwamen terug en daarmee ook het Helleveegje.
En daar zijn zo'n zeventig van de in totaal tweehonderd inwoners maar wat blij mee. Hedikhuizen is voor hen sinds enkele jaren weer de 'place to be' met carnaval, zo vertellen ze enthousiast. "Wat carnaval hier zo leuk maakt? Het feit dat iedereen elkaar kent", zegt iemand.
Oeteldonk?
En op de vraag of het in Oeteldonk niet leuker is, is het antwoord van een ander heel duidelijk. "Nee hoor, daar discrimineren ze en kom ik er in mijn paars/gele pekske niet in." Hoewel veel Hellevegers wel een kijkje nemen bij de optocht in Knotwilgendam (Vlijmen) keert iedereen daarna weer snel terug naar het eigen dorpje.
DEZE CARNAVALSVERHALEN GA JE OOK LEUK VINDEN:
Complete Raad van Elf zwaait af: 'Zo'ne goeie hebben wij nog niet gehad'
Steffan verzamelt statiegeldblikjes en haalt zo honderden euro's op