Heb je geen betonnen kelder dan ben je met deze hoge waterstanden de pineut

15 februari 2024 om 19:00 • Aangepast 29 februari 2024 om 02:01
nl
Last van een ondergelopen kelder of kruipruimte door de aanhoudend hoge grondwaterstand? Je bent zeker niet de enige, zo blijkt uit een belronde van Omroep Brabant langs specialistische vochtweringsbedrijven. Ze zijn al maanden druk met het leegpompen en vervolgens waterdicht maken van kelders.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Bij Waterschap De Dommel zijn ze hierover niet verbaasd. “We hebben te maken met een extreme situatie. Vooral in het najaar tot aan de feestdagen heeft het extreem veel geregend. Zoveel hebben we niet eerder gemeten”, geeft een woordvoerder aan. “Terwijl we nu eigenlijk in de natte periode zitten. Dat zijn namelijk de maanden januari, februari en begin maart. Omdat het eerder al zoveel heeft geregend, zit de spons vol waardoor regenwater niet de grond in zakt. Na elke bui blijft het dus staan.”

En dat merken veel mensen die een kelder hebben. Die kelder blijkt nu niet waterdicht te zijn. Terwijl ze dit eerder nog niet hebben gemerkt.

De huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van zijn kelder. Huur je een woning dan is dit een taak van de verhuurder. Wanneer het grondwater gaat zakken en dus ook ondergelopen kelders weer droog worden, is volgens het waterschap niet te zeggen. Juist omdat we nu dus in de natte periode zitten. Het is volgens het waterschap ook niet te zeggen of je als huiseigenaar nu elk jaar rekening moet houden met dit soort problemen.

"Je ziet de overlast nu echt overal. Zo extreem hebben we het eerder nog niet meegemaakt."

Het Zuiden Vochtweringsbedrijf uit Eindhoven is een van de bedrijven die al maanden bezig is met het waterdicht maken van kelders. Donderdag zijn ze op twaalf verschillende plekken in Eindhoven, maar ook in bijvoorbeeld Tilburg bezig. "Je ziet de overlast nu echt overal. Zo extreem hebben we het nog niet eerder meegemaakt", zegt Ronnie Kusters namens het familiebedrijf dat dit jaar zestig jaar bestaat.

In Eindhoven is hij donderdag onder meer bezig in de kelder onder een appartementencomplex aan de Mauritsstraat waar het grondwater door de wand naar binnenkwam. De oplossing die Ronnie en zijn collega's verzorgen, bestaat uit het aanbrengen van een waterdichte kuip die bestaat uit vier lagen. Wanneer die lagen zijn aangebracht kan het grondwater niet meer naar binnen. Voordat de lagen op de muren kunnen worden gezet, moet de kelder eerst worden leeggezogen en dan moet de bestaande stuclaag helemaal worden weggekapt. Een enorme klus.

"De buurtapp staat roodgloeiend met de vraag: wie heeft er nog een dompelpomp?"

Bij een monumentaal pand aan de Parklaan in Eindhoven staat het grondwater volgens Kusters buiten de kelder nog zeker een meter hoog tegen de kelderwand aan. Heb je geen betonnen kelder dan ben je met deze hoge waterstanden de pineut, beaamt hij. En de pineut was eigenaar Dries van Hapert. Het begon met een paar natte plekjes en langzaam werd het steeds erger. Toen Kusters hier aan de klus begon, stroomde het water nog naar binnen.

En Van Hapert is in de buurt niet de enige. Het probleem speelt volgens hem bij veel meer buurtgenoten. "De huizen in de buurt hier zijn gebouwd tussen 1900 en 1950 en overal zijn kelderklinkers gebruikt. Die zijn wel heel hard gebakken, maar niet helemaal waterdicht. Dus de meeste kelders hebben door de hevige regenval vanaf oktober te maken met lekkages. De buurtapp staat roodgloeiend met de vraag: wie heeft er nog een dompelpomp?"

Ben jij nou ook de pineut, houd er dan rekening mee dat schade als gevolg van stijgend grondwater in vrijwel geen enkel geval verzekerd is. Daarbij hangt aan het waterdicht maken van een kelder een behoorlijk prijskaartje. Voor een ruimte van twee meter bij een meter moet je volgens deskundigen toch al gauw rekening houden met zo'n 2000 euro.

Een beeld dat veel mensen zullen herkennen, de kelder onder water (beeld: Omroep Brabant).
Een beeld dat veel mensen zullen herkennen, de kelder onder water (beeld: Omroep Brabant).
De waterdichte kuip, bestaande uit vier lagen, wordt aangebracht (beeld: Omroep Brabant).
De waterdichte kuip, bestaande uit vier lagen, wordt aangebracht (beeld: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.