Juf Sofie wint prijs met haar inzet voor hoogbegaafde kinderen

19 februari om 12:00 • Aangepast 1 maart om 02:02
nl
Onderwijskundige Sofie van de Waart heeft maandag de Vrouw in de Media Award 2023 gewonnen. Ze mag als Brabantse winnaar straks meedingen naar de landelijke titel. Van de Waart, ook bekend als juf Sofie, kreeg landelijke bekendheid door haar columns in Trouw, maar vooral door de documentaire De Utopie van Sofie waarin ze een speciale klas voor hoogbegaafdheid opzet. “Ik denk dat die documentaire veel mensen heeft aangesproken.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Van de Waart, woonachtig in Prinsenbeek, kreeg de meeste van de 35.000 in Brabant uitgebrachte stemmen. Ze werd ook door de jury unaniem naar voren geschoven. "Zij werkt onvermoeibaar aan het forceren van een verandering in het onderwijssysteem voor (hoogbegaafde) kinderen die buiten de bestaande hokjes vallen. Ze stelt het systeem ter discussie zonder de kinderen te vergeten”, aldus de jury.

"Veel mensen herkennen zich in wat ik doe en voelen zich daardoor gesteund."

“De concurrentie was sterk, dus ik ben enorm verrast en dankbaar. Ik doe mijn werk voor vastgelopen kinderen al jarenlang met hart en ziel op mijn eigen manier maar nu is dat opeens zichtbaar geworden. Dat heeft mensen aangesproken en daarom vind ik dit heel eervol”, zegt de 44-jarige juf opgetogen.

Ze denkt dat ze gewonnen heeft dankzij haar documentaire De Utopie van Sofie die afgelopen december te zien was bij Omroep Max. Daarin start ze een klas om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. “Ik schrijf columns voor Trouw en dan krijg ik wel eens en paar mailtjes, maar na deze uitzending kreeg ik echt duizenden reacties waarin veel mensen zich herkennen in wat ik doe en zich daardoor gesteund voelden.”

"Genoeg leerlingen die op de gang moeten werken omdat ze voorlopen op de rest."

Juf Sofie is als onderwijsdeskundige vooral gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, want in het huidige onderwijssysteem gaat de aandacht vooral uit naar de ‘uitvallers aan de onderkant’, de leerlingen die niet zo goed meekomen. Voor de 'uitvallers aan de bovenkant', de kinderen die ver vooruit lopen of hoogbegaafd zijn, is juist minder aandacht. “Er zijn nog steeds genoeg leerlingen die alleen in de gang moeten werken omdat ze voorlopen op de rest. Ook wordt er vaak gedacht dat het met die groep wel goed komt.”

"Pas eerst het onderwijs op deze kinderen aan, kijk dan wat er nog aan problemen overblijft.”

Zij vindt dat dit soort kinderen, die vaak ‘lastig’ worden gevonden of een stempel als ADHD krijgen, passend onderwijs moeten krijgen. “Ze raken soms afgestompt, hebben angsten, dwangstoornissen of een tik. Die kinderen komen dan terecht bij de psycholoog, terwijl ik zeg: pas eerst het onderwijs op deze kinderen aan, en kijk dan wat er nog aan problemen overblijft.”

Het gebrek aan begeleiding voor hoogbegaafden is volgens haar een ‘serieus probleem waar geen dekkend netwerk voor is’. Er is nog een lange weg te gaan en de aanpak ‘te afhankelijk van personen in plaats van beleid’. Zonde, zegt ze: “We laten hierdoor talent lopen dat we heel goed kunnen gebruiken.”

Natuurlijk wil ze graag ook de landelijke prijs in de wacht slepen. “Ja, dat betekent weer de hele achterban mobiliseren. En met name iedereen in Brabant natuurlijk”, lacht ze. De uitreiking van de landelijke award is op 8 maart, op Internationale Vrouwendag, in Beeld & Geluid in Hilversum. Vanaf vandaag tot en met 1 maart kan er op juf Sofie of een van de elf andere genomineerden worden gestemd via vrouwindemedia.nl.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Lizanne is hoogbegaafd maar liep vast op school: ‘Voelde me heel eenzaam’

Loes van der List (14) uit Breda schrijft boek over hoogbegaafdheid

Roosendaal krijgt basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!