Wie vermoordde Marietje Kessels: nieuwe informatie wijst weer naar pastoor

19 februari 2024 om 19:00 • Aangepast 1 maart 2024 om 02:03
nl
Het is een van de meest opmerkelijke moordzaken uit de Tilburgse geschiedenis. Marietje Kessels, 11 jaar oud, ging op 22 augustus 1900 een brief posten en kwam nooit meer thuis. Ze werd misbruikt en vermoord gevonden in de Noordhoekse kerk. Over deze geruchtmakende moord is nu meer duidelijk geworden, een vrijwilliger vond toevallig honderden nieuwe bewijsstukken.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Wie Marietje Kessels heeft vermoord, is nooit duidelijk geworden. De koster en de schilder die op 22 augustus in de kerk aan het werk waren zijn allebei verdachten geweest, maar niemand is ooit veroordeeld. Uiteindelijk werd door veel onderzoekers vooral naar de pastoor van de Noordhoek gewezen, George van Zinnicq Bergmann.

Nieuwe bewijsstukken zoals getuigenverklaringen, brieven en notities lagen bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. "Uit de archiefstukken blijkt dat zijn verklaringen inderdaad nogal tegenstrijdig waren", zegt Christian van der Ven, archivaris bij het BHIC. Hij maakt samen met Marilou Nillesen een podcast over de opmerkelijke vondst.

De stukken vond een vrijwilliger toevallig in het rechtbankdossier van een zwerver, een oud militair uit Luxemburg die de moord op Marietje 18 jaar na dato bekend had. "Het bleek al heel snel dat hij ze niet allemaal op een rij had. Hij is ook niet veroordeeld. In die tijd hebben ze de oude stukken uit 1900 opgevraagd, verklaringen en getuigenverhoren, maar die zijn nooit teruggestuurd naar de rechtbank waar ze vandaan kwamen. Dat verklaart waarom de stukken lange tijd niet gevonden zijn. We zijn er daarom ook erg blij mee dat we ze nu wel weer hebben", vertelt Van der Ven.

"We hebben een handgeschreven verklaring van de pastoor."

De meest bijzondere vondst was dus de verklaring van de pastoor Van De Noordhoek zelf. Van der Ven: “Het meeste wat we van hem wisten kwam vooral van verklaringen van anderen. We hadden veel óver hem maar niet ván hem. Daar is nu dus verandering in gekomen. We hebben een handgeschreven verklaring van de pastoor” Wat daar in staat, wil Van der Ven niet zeggen: “We willen mensen natuurlijk ook aansporen om de podcast te luisteren.”

De moord op Marietje Kessels is wel de bekendste en misschien ook wel de oudste cold case van Brabant zou je kunnen zeggen. Er is volgens Van der Ven nog heel veel onzeker. “De zaak is nog altijd niet opgelost, er stonden nog een heleboel vragen open. In dit dossier worden een hoop van die vragen nu wel beantwoord.”

“De verklaringen van de pastoor zelf pleiten hem zeker niet vrij."

Maar ook met die honderden nieuwe archiefstukken kan niet meteen een echte dader worden aangewezen, bekent Van der Ven: "De verklaringen van de pastoor zelf pleiten hem zeker niet vrij. Het beeld wordt weer ietsje scherper. Maar ik ben een archivaris, we zijn geen juristen , dus of het allemaal wettig en overtuigend bewijs is valt nog te bezien."

Van der Ven is wel verrast over het gedegen onderzoek dat door de politie is gedaan in de Marietje Kessels-zaak. "Er wordt gezegd over het onderzoek dat het behoorlijk amateuristisch was, er is broddelwerk afgeleverd. Maar uit stukken uit dit dossier blijkt dat dat niet de hele waarheid is. Er is wel degelijk zorgvuldig onderzoek gedaan."

De podcast ‘De Moord op Marietje Kessels: nieuwe getuigen van een oude cold case’ is vanaf maandag 26 februari te beluisteren via alle podcastapps en bhic.nl/podcast.

Marietje Kessels
Marietje Kessels

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.