Video

Geboorterecord Beekse Bergen: 'Het is een meisje en ze heet Tendai'

20 februari 2024 om 10:13 • Aangepast 1 maart 2024 om 02:02
nl
De olifanten van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek mogen voor de derde keer in vier maanden tijd beschuit met muisjes tevoorschijn halen. Er is daar maandagochtend een olifantenkalfje geboren. Het is een meisje en heeft de naam Tendai gekregen. En het is meteen dubbel feest voor de Beekse Bergen. Er werden nog nooit eerder in een Europese dierentuin in zo'n korte tijd drie Afrikaanse olifanten geboren.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Er lopen nu dus maar liefst drie jonge Afrikaanse olifanten rond in Hilvarenbeek. Het eerste olifantje heet Mosi, wat eerstgeborene betekent. Het tweede olifantenkalfje kreeg de naam Ajabu wat staat voor 'stralende'. En met de geboorte van Tendai, wat dankbaar betekent, valt volgens hoofd dierenverzorger Yvonne Vogels nu alles op zijn plek. "Dankbaar voor al het gezonde geluk in de kudde. We zijn helemaal in de wolken."

Om moeder en dochter bij te laten komen, is de olifantenstal in het park de komende dagen beperkt open. Maar dat is geen reden voor paniek. Vogels laat weten dat de dieren meestal snel herstellen en dat Tendai en moeder Punda goed in de gaten worden gehouden.

Onrustige moederolifant
Bij de geboorte van het vorige olifantenkalfje, Ajabu, werden de dierenverzorgers verrast. Het kalfje kwam twee maanden eerder ter wereld dan verwacht. Voor de geboorte van Tendai werd daarom moeder Punda goed in de smiezen gehouden. "Woensdag zagen we bij haar een verandering in de bloedwaarden. Een indicatie dat het kalf dan binnen 48 uur ter wereld kan komen", legt Vogels uit.

De dierenverzorgers hebben vijf nachten lang de webcam van het verblijf in de gaten gehouden. "Zondagavond was Punda erg onrustig. De verzorgers en ik besloten om de nacht in een ruimte naast het olifantenverblijf door te brengen." Maandagochtend om tien over negen was het moment daar en werd Tendai geboren.

Fokprogramma
De drie olifantenkalfjes zijn voortgekomen uit een internationaal fokprogramma. In het wild heeft de Afrikaanse olifant met veel bedreigingen te maken. De dieren worden vaak gedood vanwege hun kostbare ivoor of omdat ze een bedreiging zijn voor boeren: olifanten lopen de gewassen kapot. Het fokprogramma moet zorgen voor voldoende aanwas.

Na de geboorte van Tendai is het even gedaan net de beschuit en muisjes. Er zijn geen olifanten meer drachtig in Beekse Bergen. Dat betekent volgens Vogels niet dat het fokprogramma nu ook ten einde is. "Zo'n fokprogramma blijft op Europees niveau gewoon doorgaan. Als de jonge olifantjes over een aantal jaar oud genoeg zijn, dan worden die ook weer gedekt."

Olifantjes Mosi, Ajabu en Tendai (rechts) achter moeder Punda (foto: Beekse Bergen)
Olifantjes Mosi, Ajabu en Tendai (rechts) achter moeder Punda (foto: Beekse Bergen)
Van links naar rechts: Mosi, Tendai en Ajabu (foto: Beekse Bergen)
Van links naar rechts: Mosi, Tendai en Ajabu (foto: Beekse Bergen)
Tendai met daarachter Mosi en Ajabu (foto: Beekse Bergen)
Tendai met daarachter Mosi en Ajabu (foto: Beekse Bergen)
Van voor naar achter: Tendai, Mosi en Ajabu (foto: Beekse Bergen)
Van voor naar achter: Tendai, Mosi en Ajabu (foto: Beekse Bergen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!