Opvang asielzoekers Den Bosch binnen een dag getorpedeerd met rechtszaak
De rechtszaak was aangespannen door omwonenden en eigenaren van panden op het kantorenpark. Hoewel de komst van asielzoekers al lang bekend was, was er tot maandag nog geen mogelijkheid om bezwaar te maken. Eerst moest er een formeel besluit van de gemeente Den Bosch zijn om in het voormalige hotel asielzoekers onder te brengen. Die vergunning voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kwam maandag en daardoor kon er ook bezwaar worden aangetekend.
De rechter heeft de vergunning geschorst tot het moment dat die bezwaren in een kort geding kunnen worden behandeld. Die zaak dient maandag. Een woordvoerder van de rechtbank sluit niet uit dat een uitspraak over de komst van asielzoekers mogelijk al 'op zitting' of later diezelfde dag zal worden genomen.
Er is haast geboden, omdat alle gemeenten verplicht zijn om asielzoekers onder te brengen. De gemeente Den Bosch en het COA hopen dat ze vanaf 27 februari, volgende week dinsdag, in het voormalige hotel 250 asielzoekers kunnen opvangen. Ze zouden er maximaal vijf jaar mogen verblijven.
Bezwaren omwonenden en pandeigenaren
Volgens advocaat Danny Snijders, die de bezwaarmakers in Den Bosch bijstaat, blijkt uit niets dat de gemeente haast heeft. "Al in oktober werden de plannen bekend. Pas toen wij van plan waren om naar de rechter te gaan, heeft de gemeente een vergunning verleend."
In de ogen van Snijders is een kantorenpark niet geschikt om te wonen. Bovendien moeten asielzoekers die er zouden komen voor alle voorzieningen door de Gestelse buurt. Volgens de advocaat zitten bewoners niet op die overlast te wachten. "De gemeente zelf heeft dat deel van de stad als probleemwijk aangewezen."
Ook eigenaren van kantoren op het park zitten niet te wachten op deze opvang. "Zij zijn bang voor achteruitgang van het park. Verder eisen ze dat de hotelfunctie blijft, omdat veel bedrijven er gebruik van maken om er te vergaderen, te lunchen of er mensen laten overnachten."
'Zorgvuldig omgegaan'
De gemeente Den Bosch laat in een reactie weten dat ze beseft dat zeshonderd nieuwe buren, verdeeld over twee locaties, ’een impact hebben op de omgeving’. Ze stelt ook dat zorgvuldig is omgegaan met alle 387 zienswijzen die zijn ingebracht. De gemeente vindt het ook het goed recht van bezwaarmakers om naar de rechter te stappen.
Op de uitkomst van de rechtszaak wil ze niet vooruitlopen: “We hebben vertrouwen in de zorgvuldigheid van het door ons doorlopen proces. Het is uiteraard aan de rechter dat te beoordelen.”
In Uden doet zich een vergelijkbare situatie voor. Hier gaat het om een plan van de gemeente Maashorst en het COA om asielzoekers onderdak te bieden in het Van der Valk Hotel. Dit wordt donderdag aangevochten bij de rechtbank in Den Bosch. Ook hier is de zaak aangespannen door advocaat Snijders. "Er zijn raakvlakken tussen beide zaken zo hebben beide gemeentes te laat gehandeld en is er in beide gevallen geen rekening gehouden met bezwaren."
Meierijstad
De gemeente Meierijstad stelt juist drie opvanglocaties langer beschikbaar, omdat er in het hele land een tekort aan opvangplekken is. Ongeveer 270 asielzoekers mogen voorlopig in Schijndel en Sint-Oedenrode blijven wonen.
In een voormalig gemeentehuis aan de Markt in Schijndel zitten sinds maart vorig jaar ongeveer 120 asielzoekers. In een voormalig kantoorpand in Schijndel mogen tot eind februari volgend jaar ongeveer zeventig asielzoekers worden opgevangen. Een voormalig vakantiepark in Sint-Oedenrode blijft voorlopig ook open voor maximaal tachtig minderjarige asielzoekers.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Hotel in Den Bosch gaat over een week onderdak bieden aan 250 asielzoekers
Twee plekken voor kleinschalige opvang van asielzoekers in Den Bosch
Tientallen Udenaren stappen naar de rechter om asielopvang tegen te houden