Maaike belt stad en land af voor flesje antibiotica: 'Nergens te krijgen'
De medische wereld gaat momenteel gebukt onder het tekort aan medicijnen. Er is vooral een gebrek aan vloeibare antibiotica voor kinderen. Antibiotica zijn onmisbaar voor de behandeling van ernstige bacteriële infecties, zoals de nierbekkenontsteking van Lieke.
Maaike reed maandagochtend na haar doktersbezoek naar de apotheek in Someren om de medicijnen voor haar dochter op te halen. Maar daar ving ze bot. Ze kreeg wel het advies om zelf te gaan bellen. "Het tweede flesje antibiotica zou ik volgens de assistenten wel via andere apotheken kunnen krijgen. Dus niet!", vertelt Maaike.
"Ik was boos en ben gestopt met bellen."
"Geen enkele apotheek had het flesje antibiotica, alleen in Bakel en die bewaarde het voor de eigen patiënten. Daar keek ik van op. Is een 7-jarig kind in Bakel belangrijker dan een 7-jarig kind in Lierop? Ik was boos en ben gestopt met bellen."
Ze belt daarna wel nog met haar huisarts. "Woensdag moeten we terugkomen. De arts hoopt dat de kuur snel aanslaat. Anders kunnen we nog andere medicatie proberen. We leven toch in Nederland? Het is bizar dat ik twee uur moet gaan bellen om de medicijnen van mijn dochter te krijgen."
"Mijn kind schreeuwt het uit van de pijn."
Maaike zegt dat ze er verdrietig en boos van de situatie wordt. "Aan de telefoon is de ene apothekersassistente vriendelijker dan de andere. Ik snap dat ik niet de enige ben, maar ze mogen gewoon zeggen 'sorry, we hebben het niet op voorraad'. Je merkt dat ook het personeel er langer mee loopt. Voor mij is het frustrerend. Ik kan niks. Ik zet mijn kind op de wc en die schreeuwt het uit van de pijn. Het is geen fijn gevoel dat ik maar één flesje antibiotica heb, in plaats van twee. Als moeder doet mij dat zeer."
Serkan Boskan is apotheker van de Service Apotheek Deltaweg in Helmond. Het zoeken naar alternatieven voor antibiotica is volgens hem tijdrovend. "We zijn er de hele dag mee bezig. Waar normaal gesproken een assistente het drankje klaarmaakt, uitleg geeft en het meegeeft aan de patiënt, duurt het nu veel langer. Voor een alternatief moet ik eerst overleggen met de arts die het recept heeft uitgeschreven. Die tijd besteden we liever aan onze zorg."
Voor nu zit er voor de zieke kinderen niets anders op dan lang wachten op een alternatief medicijn. "Het is vaak een middel wat vies smaakt en voor een langere periode moeten worden geslikt. Op dit moment zijn vrijwel alle drankjes niet leverbaar. We kunnen onze kleinste en kwetsbaarste patiënten niet helpen."
"Geen enkele apotheek heeft voorraad."
Judith van de Mosselaar is assistente in de Helmondse apotheek. Het nijpend tekort aan medicijnen raakt Judith ook persoonlijk. "Ik ben een zorgverlener, maar ik kan geen zorg leveren op de manier zoals ik zou willen."
Volgens de apothekersassistente reageren mensen weleens boos, maar is er ook begrip. "Het medicijntekort is de laatste tijd vaak in het nieuws. Patiënten balen uiteraard dat er geen medicijnen zijn. Ze willen daarom graag naar een andere apotheek maar dat is niet de oplossing. We zitten met zijn allen met hetzelfde probleem. Geen enkele apotheek heeft voorraad."