Voor meest irritante bromtonen moet je in Brabant zijn: 'Regent klachten'
Veel Brabanders hebben zich afgelopen week ook bij Omroep Brabant gemeld. Ze hebben overlast van een onverklaarbare toon of brom. De meldingen stroomden binnen nadat Louise (55) uit Eindhoven haar ervaringen deelde. Zij hoort thuis dag en nacht een onverklaarbaar geluid. “Het lijkt als of er in de verte een lage, dreunende toon is. Het ebt wat weg en dan komt het weer terug." En nu blijkt dat zij niet de enige is die last heeft van zo'n onverklaarbaar geluid.
De meeste mensen kunnen geluiden horen met een frequentie tussen de 20 en 20.000 Hz. Bij laagfrequent geluid gaat het om geluid met een frequentie tussen de 20 en 125 Hz. Deze lage bromtonen kunnen zeer grote afstanden afleggen.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft de ene persoon meer last van laagfrequent geluid. Volgens de website kan het goed zijn dat maar één gezinslid of één bewoner in de straat er last van heeft. Mensen die er last van hebben kunnen volgens het RIVM een scherp gehoor hebben en meer horen dan de mensen in hun omgeving.
"We kunnen niet zeggen wat het is."
“De laatste jaren zie je twee soorten meldingen bij ons binnenkomen”, zegt Erasmus. “Je hebt laagfrequent geluid dat je kunt meten met meetapparatuur. Zoals een windmolen die vijf kilometer verderop staat. Of een koelinstallatie van de supermarkt. Aan de andere kant horen we steeds meer verhalen dat mensen laagfrequent denken waar te nemen, maar het valt niet te meten. We kunnen niet zeggen wat het is. We kunnen alleen zeggen dat steeds meer mensen daar last van hebben.”
Wie het al te gortig wordt, kan eventueel een onderzoek aanvragen bij de gemeente. Erasmus: “Laagfrequent geluid dat ergens vandaan komt, is op te pikken met meetapparatuur. Dan kun je het achterhalen. Maar wij zien een toename van mensen die zonder resultaat metingen laten doen en toch een hinderlijke bromtoon blijven horen.”
"Je moet een beetje ontspannen."
Gaat het hier dan niet om tinnitus, oorsuizen? Een herkenbare vraag voor de stichting LaagFrequent geluid. “Medisch specialisten zeggen dan dat het tinnitus is. Maar tinnitus wordt door mensen waargenomen als een hogere frequentie. Een hoge pieptoon", aldus Erasmus.
De stichting krijgt 600 tot 800 meldingen per jaar. Volgens LFg nemen sommige GGD-regio's de klachten heel serieus nemen. Maar zijn er evengoed GGD's die hinten dat het misschien wel tussen de oren zit. Dat klagers zich een beetje meer moeten 'ontspannen' .
Met zulke dooddoeners neemt de stichting geen genoegen. Erasmus: "Wij pleiten ervoor dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Wat zijn bronnen? Waar komt het vandaan? Waarom heeft de een er meer last van dan de ander? Er zijn mensen die er volledig aan onderdoor gaan."
Dit is waarom bromtonen zo moeilijk te vinden zijn: