De Fer houdt niemand meer voor de gek: markante frietbakker (86) overleden

7 maart om 09:37 • Aangepast 15 maart om 02:04
nl
De in Breda en omstreken 'wereldberoemde' frietbakker Ferry Verstrepen is afgelopen vrijdag vrij plotseling op 86-jarige leeftijd overleden. De Fer, zoals iedereen hem kende, was een markante man en zijn iconische frietkot aan de Haagweg was een begrip in Breda. "Hij hield iedereen voor de gek en was zo gek als een deur."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"Ik schrik er een beetje van", zegt een klant van frituur De Fer wanneer hij het nieuws over het hartfalen hoort. "Ik kende hem best goed. Gewoon een simpel iemand waar je lekker een praatje mee kon maken. Iedereen kende hem ook. En zijn friet was niet te hard en niet te zacht. Gewoon lekker", vertelt hij terwijl hij zijn fiets op slot zet.

Het frietkot draagt nog altijd de naam van De Fer, maar hij bakte er al een poosje geen friet, kroketten en frikandellen meer. Inmiddels bestiert zijn dochter Petra Kleinjan de zaak. "Ik heb vijfenveertig jaar met hem gewerkt", vertelt ze. "Van kinds af aan hielp ik al mee. We hebben hier samen veel lief en leed gedeeld. Dat valt nu weg. Ik mis hem nu al."

"Mijn vader was heel vriendelijk, maar soms ook wel een beetje bruut en bot."

Ze wilde het overlijden van haar vader eigenlijk stil houden tot na de uitvaart, maar het nieuws verspreidt zich inmiddels als een lopend vuurtje. De frietboer was na bijna zestig jaar bakken dan ook 'wereldberoemd' in Breda en omstreken.

"Mijn vader was een icoon in Breda en had zo zijn eigen manier van werken", vervolgt dochter Petra. "Hij hield iedereen voor de gek en was zo gek als een deur. Hij was heel vriendelijk, maar soms ook wel een beetje bruut en bot. Als mensen een beetje onduidelijk spraken, zei hij gewoon dat ze niet door hun neusgaten, maar door hun mond moesten praten. Dat kon vroeger allemaal, maar het is niet meer van deze tijd."

De Fer kreeg in 2018 een enorme knauw na een vernietigende brand in het frietkot. Die werd daarna weer helemaal opgebouwd, maar de gebeurtenis dreunde nog lang na. "Na die brand, maar ook na die keer dat hij werd overvallen, is het allemaal een beetje achteruitgegaan", zegt bloemist en buurman Cees terwijl hij naast de frituur zijn spullen aan het inladen is. "Maar hij was een begrip hier hoor. En nog steeds hoor je de mensen roepen dat ze naar De Fer gaan. Af en toe was het wel een beetje een brompot, maar op een geinige manier. Voor mij was hij vooral een goede buurman."

"Ik ben blij dat nog altijd De Fer op de gevel staat."

"Ik heb hem nog nooit chagrijnig gezien", zegt klant Fred. "Het was een goeie vent. En hij had lekker knapperige frietjes. Toen ze door de brand een tijdje gesloten waren, ging ik naar een andere friettent, maar dat was niet te vreten. Dat moesten zelfs de varkens niet. En nu bij Petra is het nog steeds lekker."

"De mensen reageren geschokt en we krijgen heel veel steunbetuigingen", besluit dochter Petra. "Hij was een harde werker: altijd met de zaak bezig. Hij houdt niemand meer voor de gek, maar ik ben blij dat hier nog altijd De Fer op de gevel staat. Dat is een fijn gevoel."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Wereldberoemde frietzaak De Fer is weer open na brand

Snackbar De Fer brandde in oktober 2018 uit (archieffoto: Tom van der Put)
Snackbar De Fer brandde in oktober 2018 uit (archieffoto: Tom van der Put)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!