Verjaardags-appjes verraden drugs smokkelende zakenlui: tot 6 jaar celstraf

8 maart 2024 om 18:17 • Aangepast 19 maart 2024 om 02:00
nl
Een zakenman uit Made en een groep ondernemers importeerde grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Gewoon met hun mobieltje, van op afstand. Ze konden worden opgespoord omdat ze naast hun drugsberichten ook chats stuurden over verjaardagen, pa en ma en kinderen. Alle verdachten kregen vrijdag jarenlange celstraffen opgelegd.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De hoogste celstraffen waren voor Laurens R. (54) alias 'Tigerviking' uit Made en Chris van B. (60) uit Drunen. Ze gingen voor ruim zes jaar de cel in. Van B. had er op gerekend en had zijn weekendtas al bij zich in de rechtszaal. Net als Henk van E. (61) uit Prinsenbeek die voor zes jaar achter de tralies verdwijnt en ook meteen mee mocht met de parketpolitie.

Koffie, hout en tegels
De anderen verdachten uit Breda, Oss, Hedel en Barendrecht kregen straffen van ruim drie tot zes jaar en moeten ook meteen gaan zitten, op eentje na. Familie en vrienden van de verdachten reageerden teleurgesteld. Er klonken al geluiden over een hoger beroep.

Volgens de rechtbank was de misdaadbende 'professioneel georganiseerd'. Ze waren al zeker actief sinds december 2018 en importeerden grote partijen cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. Het spul zat verstopt in partijen koffie, hout en tegels.

Encrochat
Met deze uitspraken komt een voorlopig einde aan een van de grootste drugszaken in Brabant. Laurens R. werd al jaren genoemd. In 2018 was er al onderzoek naar hem toen er in de Amerikaanse havenstad Savannah een container met cocaïne werd onderschept die eigenlijk naar Nederland moest. R. benadrukte recent dat hij zelf nooit verdachte in die zaak is geweest en dat het spoor uitkwam bij een Rotterdams bedrijf en niet bij hem.

Het opmerkelijke was dat R. daarna opdook in andere dossiers, in de zijlijn weliswaar.

In 2020 veranderde dat toen de politie binnendrong in de cryptotelefoons van Encrochat. Daarin zat ook een Encro-account met de naam Tigerviking van iemand in Made.

Soep voor 'die ouwe'
Tigerviking stuurde een berichtje over zijn moeder die 69 was geworden. Ook was er een bericht met een foto van zijn vader. Tigerviking chatte dat hij soep voor 'die ouwe' had gemaakt. Een foto van zijn tuin in Made dook op en een chat over zijn kinderen.

Maar het waren vooral verdachte berichten. Chats die R. en anderen aan elkaar stuurden. Daarin stonden typische woorden uit het smokkelcircuit, zoals 'deklading', 'blokken', 'kilo's' en 'uithalers' en het woord 'bakken' voor containers. Uit het onderzoek werd volgens de rechtbank in Breda duidelijk dat de bende douaniers omkocht: 'strepen' in onderwereldtaal.

'De klant is koning'
R. werd daarna beschuldigd van de smokkel van 1500 kilo coke tussen de ananassen, samen met een Rotterdams fruitbedrijf en Belgische zakenlui. Voor zijn leidende rol in de voorbereidingen van dat transport kreeg hij afgelopen najaar al celstraf van de rechtbank in Rotterdam: 3 jaar en 8 maanden die hij nu uit zit.

De Madenaar zat ook nog in een andere drugsbende, ontdekte de politie. Rechercheurs vonden in de chatberichten offertes met speciale arrangementen. De bende had viskotters tussen Den Oever en de Duitse Bocht, een onderhoudsboot in Antwerpen en Zeeuwen met sportvisboot. 'De klant is koning’, lazen politiemensen.

Spin in het web
Zeven mannen werden aangeklaagd en vrijdag veroordeeld. De Madenaar investeerde in verschillende invoerlijnen, deed bestellingen en onderhield contacten tussen de andere leden van de bende. De spin in het web en hoofdrolspeler, zo omschreef de rechtbank hem.

De ladingen drugs die ze zouden hebben gesmokkeld zijn nooit gevonden.

Laurens R. alias Tigerviking zweeg vooral tijdens zijn proces. Nergens is uit op te maken dat Laurens R. een luxe leven leidde, volgens het vonnis van het rechtbank.

Enkele dagen na de uitspraak reageerde R. met de mededeling dat dit 'geen eerlijk proces' was. R. vond het ook slecht dat zijn twee rechtszaken in Rotterdam en Breda nooit bij elkaar gevoegd zijn en dat hij dus in feite twee keer voor lidmaatschap van een criminele organisatie is veroordeeld. Het had vrijspraak moeten zijn, vindt R.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!