ASML gaat fors bezuinigen: minder reizen en business class vliegen is taboe
Jaren leek het erop dat de bomen voor de chipmachinebouwer tot in de hemel groeiden, maar schijn bedriegt. ASML kijkt verder dan de enorme groei voor de komende jaren. Het Veldhovense bedrijf wil dit jaar fors bezuinigen op de kosten.
Mes in de kosten
ASML verwacht dit jaar ongeveer dezelfde omzet als vorig jaar. De winst die wordt gemaakt op de chipmachines staat onder druk. Bronnen rond het bedrijf is in de afgelopen weken duidelijk geworden dat ASML het mes in de kosten zet. De broekriem wordt flink aangehaald, stellen betrokkenen. Ze spreken van een 'zwaar kostenbesparingsprogramma'.
Medewerkers mogen minder reizen, zo blijkt uit interne mededelingen. Voor hoger management is business class vliegen taboe. Bezoeken aan toeleveranciers en conferenties worden beperkt. Ook in uitgaven voor training en scholing gaat het mes. Dure (buitenlandse) trainingen moeten worden uitgesteld.
Veel investeren
Volgend jaar verwacht de maker van geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders hard te groeien, wat eerst veel geld kost. "We moeten nu veel investeren om op die groei voor te bereiden", zegt een woordvoerster.
Het tempo waarin ASML nieuw personeel aannam, gaat daarom ook omlaag. "Wij zijn jarenlang heel hard gegroeid. In 2021 alleen hebben we al wereldwijd 10.000 mensen aangenomen. Dat tempo hou je niet vol en dat kan ook niemand van je verlangen." De woordvoerster benadrukt dat er geen reorganisatie of massaal banenverlies aankomt.
ASML groeide vorig jaar met 30 procent tot een omzet van 27,6 miljard euro, waarop het bedrijf een nettowinst van 7,8 miljard euro boekte. Pas na dit jaar verwacht ASML weer aanzienlijk te groeien. Het bedrijf verwacht uiteindelijk in omvang te verdubbelen, om in de pas te lopen met de hele chipindustrie.