Video

Omstreden fokker Eersel zegt dat hij geen dieren meer gaat houden

11 maart om 13:47 • Aangepast 25 oktober om 21:20
nl
Jan Paridaans, de omstreden hondenfokker uit Eersel bij wie maandagochtend zijn laatste dieren zijn weggehaald, zegt dat hij nooit meer dieren gaat houden. Dat laat hij weten aan Omroep Brabant. Toezichthouder NVWA maakte maandag bekend dat Paridaans helemaal geen dieren meer mag houden en het bedrijf ‘Kwispel Enzo’ wordt gesloten.

Paridaans was maandag niet aanwezig toen de NVWA de dieren bij zijn bedrijf kwam ophalen. Hij is zich van geen kwaad bewust. "Ik houd al 58 jaar dieren. Ik weet echt wel hoe ik die moet houden en verzorgen", zegt hij.

De fokker zegt tegen Omroep Brabant dat hij de NVWA eerder heeft gevraagd om een lijst met verbeterpunten, maar naar eigen zeggen heeft hij daar nooit een reactie op gekregen.

Verder vergelijkt hij de NVWA met 'de maffia' en zegt hij dat hij de toezichthouder en de gemeente Eersel gaat aanpakken. "Er komt een moment dat in heel Nederland niemand meer een dier mag houden."

In juni vorig jaar beloofde Paridaans al dat hij geen honden meer zou fokken. Wel werden er daarna nog meerdere keren honden op zijn terrein gevonden.

Varkens, pony’s en ezels
De toezichthouder haalde vorig jaar 700 honden weg, omdat ze slecht werden verzorgd. De fokker kreeg een verbod om honden te fokken of houden.

Maandag maakte de NVWA bekend dat er wel een hoop andere dieren in beslag werden genomen. Het gaat om varkens, pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en pluimvee. Volgens de NVWA waren hun leefomstandigheden niet goed.

"Tijdens inspecties bleek dat de huisvesting niet op orde was voor veel diersoorten. Zo waren de ruimten te klein, waren de hokken vuil en kregen de dieren niet de nodige zorg", liet de toezichthouder maandagochtend weten.

Nieuwe wet
Sinds 1 januari kan de NVWA een bedrijf sluiten als dieren niet goed worden verzorgd. Dat komt omdat de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing is aangepast. Het is de eerste keer dat de NVWA op deze manier een bedrijf sluit.

Voordat de wet werd aangepast, konden fokkers gewoon doorgaan met het illegaal fokken van dieren. In deze video leggen we je uit hoe dat kon:

Wachten op privacy instellingen...

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Naar Paridaans lopen meerdere onderzoeken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.