Protest tegen komst vakantiepark bij natuurgebied: ‘Dit kan ineens wel?'
Twee jaar geleden kregen ze het te horen in het kleine buurtschap Grotel. Op het terrein van een oude camping komt een nieuw vakantiepark van Landal.
“Precies tussen twee natuurgebieden in”, zegt Helma Renders, die samen met zes buurtgenoten aan de keukentafel zit. “Aan de ene kant heb je de Biezen. Aan de andere kant de Grotelsche Heide.” Een heel mooie plek om plezier te hebben in de zomer, maar de omwonenden denken dat met de komst van het vakantiepark de natuur eraan gaat.
"Er is geen overleg geweest met de projectontwikkelaar. Het werd ons gewoon medegedeeld”, zegt Harrie Jonkers die schuin tegenover de oude camping woont. “Alles leek al in kannen en kruiken te zijn”, vult Helma aan. De omwonenden dienden 11 bezwaren in bij de gemeente. “Veel mensen deden al niet mee, omdat ze dachten dat het toch niets uit zou halen.”
"We zullen het wel niet meer tegenhouden."
Inmiddels zijn de omwonenden bij de rechter in Den Bosch aangekomen. Maar de voorbereiding voor de bouw van het park is al begonnen. Op het terrein staan bouwketen en graafmachines. “Mensen zeggen tegen ons, er is nu eenmaal een bestemmingsplan dat een camping toestaat. Protesteren is verspilde energie.”
Toch hoopt een groep omwonenden nog gelijk te krijgen bij de rechter. Desnoods gaan ze door tot aan de Raad van State toe.
“We zullen het wel niet meer tegenhouden”, zegt Helma. “Maar misschien hebben we nog invloed op hoe het eruit komt zien. Het formaat van de huisjes bijvoorbeeld.” Want dat viel de omwonenden even vies tegen. “Het zijn grote woningen geworden”, zegt ze. Villa’s voor acht mensen zitten erbij. Ze worden verkocht aan particulieren voor vijf ton. Landal gaat ze vervolgens voor hen verhuren.
"En de stikstof dan? Dit kan ineens wel?"
En dat is een omvang die de bewoners steekt. Ze vinden dat met name de gemeente met twee maten meet. Sommige omwonenden hebben een boerenbedrijf gehad en hun grond opgeofferd om natuur te maken.
“Dat heeft ons heel veel geld gekost. Nu komt er een ondernemer even van profiteren. Het steekt de boeren vooral dat deze projectontwikkelaar niets aan natuurcompensatie hoeft te doen. En de stikstof dan? Dit kan ineens wel?”, zegt Helma boos. De omwonenden kunnen er niet over uit dat een projectontwikkelaar uit Capelle aan den IJssel kan komen bouwen, terwijl in het dorp, volgens hen, weinig meer kan.
Op het vakantiepark zit geen restaurant of groot zwembad. “Al die mensen gaan dus veel van het park af”, zegt Helma. “Dat heeft een flinke impact op de omgeving. Ik snap dat het heel fijn is als je hier in de horeca zit, maar voor ons is het niet te doen, al dat extra verkeer op smalle landweggetjes.”
De omwonenden gaan al lang niet meer wandelen op de Grotelsche Heide op zondag. “Het was het rustigste stukske van Gemert-Bakel”, zegt Helma. “Een prachtig stukje natuur en dan wordt er zo ingegrepen. Er is zoveel moois: herten, reeën, dassen, steenuiltjes, wilde varkens en een wolf zijn hier gezien. Dat moeten we vooral zo houden.”
OOK HET LEZEN WAARD:
Het is steeds drukker op de heide: boswachter maakt zich zorgen
Peter bouwt een nieuw vakantiepark bij natuurgebied: 'Ik ben geen boeman'