Protesten tegen zijn vakantiepark gaan Peter niet in koude kleren zitten
Een relatie belde De Haan een aantal jaren geleden om hem te wijzen op het terrein van een oude camping bij natuurgebied de Grotelsche Heide. “Ik wist niet eens dat Bakel bestond. Ik ben er in de avond heen gereden om te kijken. Het was een oase van groen en rust, maar op het terrein was het een grote bende. Het leek wel een oorlogsgebied.” De Haan zag de potentie en kocht de grond in 2022.
"We gaan voor minder woningen dan toegestaan."
“We zijn een ervaren ontwikkelaar. Natuurlijk hebben we eerst naar het bestemmingsplan gekeken. Dat kwam uit 2014. Daar stond in dat er 165 woningen gebouwd mochten worden en ook de bouw van het centrumgebouw was goed omschreven.” Daar komt een supermarktje van de Jumbo in, een zwembad voor de kleintjes en een koffiebar.
De Haan zegt snel tot de conclusie te zijn gekomen dat 165 woningen geen optie was. “Dan had je de huisjes tegen elkaar aan moeten zetten.” Hij koos daarom voor 136 woningen. “Daarmee gaan we dus voor minder dan in het bestemmingsplan stond. We voldoen ook ruim aan de stikstofnormen.” Het beeld dat De Haan ineens wél iets mocht bouwen, klopt volgens de ondernemer dan ook niet.
"Het is een vrij land, mensen mogen eropuit trekken"
De Haan nodigde de hele buurt uit voor de presentatie van zijn plan. Landal was erbij en de architect. “Ik zei, de komende jaren ben ik eerst jullie gast, daarna jullie buurman. Ik had het idee dat het best goed ontvangen werd. Er waren veel zorgen over honden, verkeer en zwerfvuil. Maar dit wordt een luxe park. De mensen die we krijgen, zijn oudere mensen en gezinnen.”
Geen gasten die voor veel overlast gaan zorgen, denkt De Haan. “De mensen die de huizen hier tot nu toe hebben gekocht, komen vooral uit de omgeving. Ze zijn op de fiets gekomen om het huis te kopen en ze zien het als een goede belegging.”
De Haan denkt dat de impact op de natuur mee gaat vallen. “Het is een vrij land. Mensen mogen eropuit trekken. Natuurlijk komt er meer verkeer, maar alles valt binnen het bestemmingsplan. Het is minder zelfs. En als we een investering moeten doen om de omwonenden tegemoet te komen, dan doen we dat. De gemeente ook.”
"Soms is het heel erg op mijn persoon gespeeld"
Volgens hem is de middenstand in Gemert-Bakel, de wethouder en de gemeenteraad erg blij met de komst van zijn park. De gemeente verwijst na vragen over de zorgen van de omwonenden naar het bestemmingsplan. “Wij denken dat het park een goede bijdrage zal leveren aan het recreatieve potentieel van de gemeente Gemert-Bakel,” reageert ze in een schriftelijke reactie. De gemeente zegt erop toe te zien dat De Haan zich aan alle regels houdt.
De Haan ziet de gang naar de rechter van de protesterende omwonenden met vertrouwen tegemoet. “Ik begrijp dat het zuur is als je grond hebt opgegeven voor natuurontwikkeling en je nu een park ziet verschijnen. Maar je kunt het mij ook niet kwalijk nemen. Ik volg een bestemmingsplan."
"Soms is het heel erg op mijn persoon gespeeld. Dat heeft me innerlijk wel wat gedaan. Ik ben geen boeman. Landal heeft ook een imago hoog te houden. Het wordt echt een park voor de gast. De gemeente kan zelfs meekijken hoelang mensen er zitten. Het is eigenlijk zonde van het geld voor de advocaten. Dat hadden we beter in de omgeving kunnen steken.”
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Omwonenden protesteren tegen de komst van het vakantiepark dat Peter de Haan gaat realiseren
Het is steeds drukker op de heide: boswachter maakt zich zorgen