Video

Bij dit concert waren telefoons verboden en dat komt steeds vaker voor

14 maart om 21:47 • Aangepast 27 maart om 02:03
nl
Joost Klein trad donderdagavond op in een uitverkocht Poppodium 013 in Tilburg. Een uniek concert, ook voor het poppodium, omdat telefoons niet waren toegestaan deze avond. “Artiesten kiezen hier steeds vaker voor. Ze willen echt in het moment zijn met hun fans. Dat is hier nog niet vaak gebeurd”, vertelt Mijndert Rodolf van Poppodium 013.
Profielfoto van Floortje Steigenga
Geschreven door

Voordat het concert begon, moesten bezoekers hun smartphone in een zakje stoppen. Het zakje werd afgesloten door medewerkers van het poppodium, zodat ze niet meer bij hun telefoon konden. "Na afloop van de show werd het zakje door ons weer geopend", vertelt Rodolf. "Er was veel beveiliging aanwezig. Als het zakje open moet, konden zij dat buiten de zaal voor je doen."

"Echt een andere vibe."

Concerten en feesten waarbij het verboden wordt om je mobiele telefoon te gebruiken, komen steeds vaker voor. Artiesten willen vaak dat fans in het moment leven, in plaats van dat ze met hun telefoon bezig zijn. Sommigen kiezen er ook voor omdat ze hun show geheim willen houden.

De meningen over het verbod van mobiele telefoons tijdens concerten zijn verdeeld. Maar verschillende fans van Joost Klein vonden het donderdagavond bij het concert in 013 een goed idee. Mae Liewes vindt dat ze zo nog meer kan genieten van het moment. "Er is geen drang meer om je telefoon erbij te pakken, het kan toch niet."

Ook twee Belgen waren zeer over dit initiatief te spreken. "Zo is het een heel andere ervaring. Anders staan er honderd schermpjes voor je en is het echt schermpjes kijken in plaats van de artiest te kunnen zien. Nu was er niks, echt een andere vibe. Tien keer beter!"

"Het is juist fijn als mensen op social media zetten hoe vet je feest was."

De Tilburgse evenementenorganisator en dj Tim Frenken kijkt hier anders naar. Evenementen en artiesten zijn volgens hem ook afhankelijk van online aandacht. "Het is fijn als mensen op social media zetten hoe vet je feest was. Dat zorgt ervoor dat er de volgende keer meer publiek komt", meent hij. "Dj's hebben dat gewoon nodig om nieuwe boekingen te kunnen krijgen. Ik zou het jammer vinden als we dat van ze wegnemen met dit beleid."

Ook Frenken was donderdag te vinden bij het concert van Joost en gebruikte daar zijn telefoon dus niet. "Ik vind het dubbel. Ik kan me voorstellen dat hij niet wil dat mensen verklappen hoe zijn show was aan mensen die zijn concerten nog gaan bezoeken. Maar aan de andere kant wil je gewoon laten zien dat je ergens bent geweest."

Hij vindt niet dat je zonder je telefoon meer in het moment leeft. "Of je nu je telefoon bij je hebt of niet, je bent in dat moment. Hoe je dat wilt ervaren, kies je zelf", zegt Frenken.

"Bij concerten keek ik altijd naar een haag aan telefoons."

Jori van der Jagt uit Best snapt wel dat artiesten steeds vaker kiezen voor een verbod op mobieltjes. Hij ergerde zich zo erg aan telefoongebruik tijdens het uitgaan, dat hij samen met vrienden een feest bedacht waarbij telefoons verboden zijn. "Bij concerten keek ik altijd naar een haag aan telefoons. Daar was ik klaar mee", legt hij uit.

Over twee weken staat de derde editie op de planning in Tilburg. Eerdere edities werden al goed bezocht, ook door jongeren. "Dat is leuk om te zien, omdat zij juist uit die telefoongeneratie komen. In het begin voelen ze zich heel onwennig, maar na een halfuurtje spreken ze veel meer nieuwe mensen aan." Ook Jori was daarom te spreken over het idee van Joost Klein.

Veel fans stonden al vroeg in de rij voor het concert van Joost Klein:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!