Video

Ernstig ongeluk tot woede van politievakbond gefilmd: 'Grof schandaal'

18 maart om 11:22 • Aangepast 27 maart om 02:01
nl
Politievakbond ACP is boos dat enkele omstanders op 'zeer korte afstand' foto's en video's hebben gemaakt van een ernstig ongeval in Rijsbergen afgelopen zaterdag. Een 29-jarige motorrijder uit Breda overleed in de nacht van zaterdag op zondag in het ziekenhuis nadat hij die middag op de Bredaseweg in Rijsbergen botste met een auto. De bestuurder van de wagen, een 33-jarige man uit Rijsbergen, raakte zwaargewond.

De drie politievakbonden ACP, NPB en ANPV noemen het gedrag van de omstanders een 'grof schandaal'. "Filmen terwijl hulpverleners vechten voor twee levens. Hier moet onmiddellijk paal en perk aan gesteld worden! Waar gaan die beelden heen? Komt dit bij nabestaanden terecht? Politiemensen zijn helemaal klaar met ramptoeristen en hun telefoons en doen ook hun beklag bij ons. Zij vragen om maatregelen dit te stoppen. Filmen van zware incidenten is niet normaal", schrijft de ACP Zeeland-West-Brabant op X, voorheen Twitter.

Omstanders stonden dicht op de reanimatie
Een van de 112-fotografen die op de melding in Rijsbergen afkwam, was Perry Roovers. "Toen ik aankwam waren de hulpdiensten volop bezig met de reanimatie van de motorrijder en de zorg voor het tweede slachtoffer. Het ergste was dat er allemaal mensen omheen stonden. Dan vind ik het al helemaal vreemd: dat je als omstander zo dicht op een reanimatie gaat staan."

"Steeds vaker staan omstanders op zeer korte afstand slachtoffers en politiemensen te filmen. Vaak in de meest gruwelijke omstandigheden," stelt de politievakbond. "Het is onmenselijk leed wat je uit fatsoen niet filmt en deelt. Bij sommigen is dit fatsoen dus ver te zoeken. Vreselijk. Het zal maar een naaste van je zijn! Laat duidelijk zijn: het gaat niet om journalisten die professioneel hun werk doen."

'De mensen luisterden gewoon niet'
Agenten en boa's hadden de grootste moeite om omstanders op afstand te houden, vertelt Roovers. "Maar de mensen luisterden gewoon niet. Op een gegeven moment is er een politielint gespannen en zelfs toen had de politie de grootste moeite om de mensen achter dat lint te krijgen. Dan ben je toch al gauw een half uur verder. Het is te gek voor woorden."

De Bredase 112-fotograaf ziet bij vrijwel elk 112-incident omstanders hun telefoon tevoorschijn halen. "Stel een van je familieleden krijgt een ongeluk en wordt zo in beeld gebracht: bebloed en wel. Waar ben je dan mee bezig? Als familielid wil je zoiets niet zien. Zeker niet als je nog niet bent ingelicht door de politie. Dat is het gevaar ervan."

Ongeluk
De 29-jarige motorrijder reed over de Bredaseweg in de richting van Breda. De 33-jarige automobilist reed vanaf de parallelweg de hoofdrijbaan op, meldt de politie. De motorrijder reed in de linkerkant van de personenauto.

Er werden twee traumahelikopters en twee ambulances opgeroepen. De motorrijder werd op straat nog gereanimeerd. Hij werd met een ambulance naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Daar overleed hij zaterdagnacht. De automobilist werd met een ambulance naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Vind jij dat filmers van een ongeluk gestraft moeten worden?

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!