Video

Kees ontdekt nieuw detail in schilderij De aardappeleters: 'Ik ben zo blij'

24 maart om 19:27 • Aangepast 3 april om 02:01
nl
Van Gogh-fanaat Kees Rovers uit Nuenen heeft een grote ontdekking gedaan in De aardappeleters. Op het wereldberoemde schilderij hangt achter de keukentafel een religieuze afbeelding, een huiszegen. Het was nooit duidelijk waar deze huiszegen vandaan kwam, maar dankzij Kees nu wel. Na twintig jaar zoeken vond hij precies zo'n zelfde religieuze prent. Gewoon op Marktplaats. "Geweldig! Ik ben heel trots."

Op het beroemde schilderij van Vincent van Gogh zie je tussen de klok en de bedstee een huiszegening hangen. Dat is een religieuze prent die mensen vroeger thuis ophingen om zich te beschermen.

Kees Rovers ontdekte samen met geschiedkundige Gerard Rooijakkers dat de huiszegen van De aardappeleters vroeger is meegenomen uit Kevelaer. Deze bedevaartplaats ligt in Duitsland, op 57 kilometer van Nuenen. "Niemand wist dit", vertelt de 78-jarige Kees.

Hij kwam erachter dankzij een knap staaltje speurwerk. Kees struinde twintig jaar lang Marktplaats en veilingen af, op zoek naar precies zo'n religieuze prent als die van De aardappeleters. "Ik wilde het verhaal graag compleet krijgen."

De huiszegen in het schilderij De aardappeleters.
De huiszegen in het schilderij De aardappeleters.

Vorige week had hij beet. Hij vond er een op Marktplaats. Om zeker te weten dat het om dezelfde prent als in het schilderij ging, schakelde Kees geschiedkundige Rooijakkers in. Die maakte een rapport en bevestigde zijn vermoeden. "We weten nu dat een van de aardappeleters op bedevaart is geweest in Kevelaer en vanuit daar die huiszegen heeft meegenomen. Ik ben zo blij", zegt Kees trots.

Ook de geschiedkundige is tevreden. "Het is bijzonder dat we dit nu weten", zegt Rooijakkers. "De vondst van de huiszegen is op zichzelf niet uniek. Er zijn honderdduizenden van deze huiszegeningen gedrukt. Maar nu weten we dat Van Gogh er een uit Kevelaer heeft afgebeeld."

Kees vond deze prent op Marktplaats.
Kees vond deze prent op Marktplaats.

Het is volgens hem niet gek dat deze prent bij de aardappeleters, gemaakt bij de boerenfamilie De Groot, in Nuenen aan de muur hing. Nuenen was eind negentiende eeuw een bekende vertrekplaats voor bedevaartstochten naar Kevelaer.

In 1885, toen Van Gogh het schilderij maakte, trokken moeders en kinderen te voet naar dit Duitse stadje. Daar kochten ze een zogenoemde huiszegen. Deze prent werd gezegend door een priester, zodat de mensen thuis werden beschermd tegen rampen als watersnood of de pest.

"Bij onweer werd het gebed dat op het huiszegen stond, gebeden", legt Rooijakkers uit. "Moeder ging met de kinderen aan tafel bidden. Vader liep dan met een bakje wijwater en een palmtakje rond het huis."

"Hij hoort in Nuenen."

Kees is blij dat het hele verhaal over het schilderij nu compleet is. Hij heeft de informatie gedeeld met het Van Gogh Museum in Amsterdam. "Die waren heel enthousiast", zegt hij. En wat er met zijn bijzondere huiszegen gaat gebeuren? "Die gaat hier nooit meer weg. Hij hoort in Nuenen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Kees bouwt Van Gogh-schilderijen na zodat wij er wat van leren, hier laat hij ze zien

Gordina van Vincent van Gogh is na 80 jaar 'weer thuis'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!