Vrienden beginnen wielercafé in oude kerk: 'We gaan expats leren fietsen'
Zondag gaat het wielercafé Velosoof open, tijdens de Hoogmis van het wielrennen: de Ronde van Vlaanderen. Hoe toepasselijk want Velosoof zit in de Steentjeskerk, bij het Philips Stadion. De kerk met glas-in-loodramen is omgebouwd tot café, eetgelegenheid en wielerwinkel. Vlak voor de opening wordt er hard gewerkt om alles zondag klaar te hebben. ”Ik ben nog nooit zoveel in de kerk geweest”, zegt initiatiefnemer Luiken lachend.
Wie de biertap en de wc’s voorbijloopt, komt bij de kapel in de kerk terecht. Hier hangt een serene rust. De kaarsjes branden. Op een van de bankjes zit Walter Verweij. Hij is een van vijf wielervrienden die het initiatief voor het café hebben genomen. Hij wil de kapel vaak gaan bezoeken en een kaarsje aansteken.
"Tijdens het fietsen denk ik heel vaak aan hem."
"Ik fiets regelmatig naar Maastricht, naar het Onze Lieve Vrouweplein. Dan steek ik een kaarsje op. Omdat je dan goed je best hebt gedaan die dag, maar ook omdat je tijdens het fietsen altijd wel aan iemand denkt. Zo is het idee ontstaan. Dat mensen stil kunnen staan bij geliefden en mensen aan wie ze op dat moment denken. Dat kan hier ook."
“Ik ben in 2017 een buurman verloren tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. Hij kreeg een hartstilstand. Tijdens het fietsen denk ik heel vaak aan hem. Ik vind het ook mooi dat ik daar op deze plek af en toe rustig bij stil kan staan.”
Het wielercafé richt zich met name ook op de vele expats in de regio. Verweij verwacht dat de kapel een aantrekkingskracht op hen heeft. “Ik denk dat expats meer in de kerk komen dan de gemiddelde Nederlander. Dit is een mooi plekje waar ze stil kunnen staan bij de mensen ver hier vandaan. Het is een plekje om even rustig aan iemand te kunnen denken.”
"Wij zijn heel laagdrempelig."
Het moet een wielerwalhalla worden, zo vinden de wielervrienden. Expats gaan er fietsles krijgen. Daarna kunnen ze mee met de vele fietstochten die ze gaan organiseren.
Expats die de liefde voor de fiets al hebben ontwikkeld, kunnen al meteen mee. De contacten met de wielerclub van ASML lopen al. In september komen de eerste medewerkers van het bedrijf een kijkje nemen.
Ze zien dat expats vooral op zoek zijn naar contacten met anderen. “Ze komen in een ander land en voelen zich soms een beetje alleen", zegt Richard Luiken. "Wij zijn heel laagdrempelig.”
Het gaat dan zeker niet om het fietsen alleen. “Mensen willen elkaar ontmoeten. Onder het wielrennen wordt heel wat afgekletst. Het wordt voor expats een ontmoetingsplek.”