Nieuwe strafzaak tegen Roger Lips: zo ging de vastgoedmagnaat ten onder

31 maart 2024 om 10:00 • Aangepast 25 oktober 2024 om 21:19
nl
Elf jaar nadat vastgoedondernemer Roger Lips uit Uden failliet werd verklaard, begint dinsdag een nieuw strafproces tegen hem. De rechtbank in Zwolle, waar de zaak wordt behandeld, trekt er acht dagen voor uit. Wie is Roger Lips en hoe ging hij financieel ten onder? Een verhaal over een luxe leven, een schuld van honderden miljoenen, een eindeloze gang naar de rechter, ruzie met curatoren en een vlucht naar Dubai om een gijzeling te voorkomen.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Roger Lips is bekend, en sinds 2014 vooral berucht, als projectontwikkelaar. Niet van kleine gebouwen, maar van gigantische vastgoedprojecten waar tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Een van de bekendste projecten uit zijn portefeuille: The Wall. Een langgerekt winkelcentrum in een geluidswal langs de A2 bij Utrecht. Het gebouw heeft een oppervlakte van 65.000 vierkante meter, vergelijkbaar met zo’n dertien voetbalvelden, en is achthonderd meter lang. Het wordt bij de bouw gepresenteerd als het langste gebouw van Europa.

Maar het prestigeproject in de geluidswal is vooral een enorme flop. Het lukt niet om genoeg huurders te vinden. Het is het begin van het eind van het Lips-imperium, dat bestaat uit zo’n honderdvijftig bv’s. De mislukking van The Wall is een belangrijke oorzaak van de ondergang van de SNS Bank. Voor het project leende Lips tussen de honderd en tweehonderd miljoen euro bij die bank. Door onder meer dit 'vastgoedavontuur' en de financiële crisis komt SNS in grote problemen.

De bank wordt genationaliseerd door de Staat om een faillissement te voorkomen. Lips vindt dat hij als zondebok wordt gebruikt, zegt hij in 2015 in een zeldzaam interview met Brandpunt: "Om te stellen dat ik de oorzaak ben geweest van de nationalisatie van SNS? Dat is iets te veel eer."

The Wall: een combinatie van geluidsscherm, bedrijfsverzamelgebouw en parkeergarage met parkeerdek (foto: ANP 2011).
The Wall: een combinatie van geluidsscherm, bedrijfsverzamelgebouw en parkeergarage met parkeerdek (foto: ANP 2011).

Duizend huizen
SNS gaat achter Lips en zijn geld aan. Hij raakt onder meer duizend huizen, die onderpand zijn voor zijn leningen, kwijt aan SNS. Niet alleen zakelijk, ook persoonlijk gaat het Lips niet voor de wind. Op 13 april 2013 wordt hij door de rechtbank in Den Bosch persoonlijk failliet verklaard. Dat faillissement wordt aangevraagd door ABN Amro, omdat die bank nog 25 miljoen euro van Lips tegoed zou hebben.

Wat volgt is een eindeloze strijd bij de rechtbank. Lips probeert het faillissement tot aan de hoogste rechter tegen te houden. Hij wil zijn bedrijf zelf herfinancieren. Na de faillissementsaanvraag in 2013 zijn er in één jaar tijd 36 rechtszaken tussen Lips en zijn entourage en de curatoren.

Lips wordt gegijzeld
De curatoren van zijn persoonlijke faillissement proberen informatie bij Lips los te peuteren over zijn financiën. Maar het contact tussen de curatoren en de vastgoedondernemer loopt op z’n zachtst gezegd stroef. Zo weigert hij codes te geven die nodig zijn om geld van zijn bankrekeningen in het buitenland over te schrijven en is hij onvolledig over een aantal dure auto's die hij voor zijn faillissement in bezit had. En volgens de rechter sluisde Lips tegoeden weg naar zijn vriendin.

De rechter vindt dat Lips de curatoren zó in de weg zit, dat wordt besloten dat hij de cel in moet: een zogenoemde faillissementsgijzeling. Die gijzeling moet ervoor zorgen dat Lips geprikkeld wordt om meer informatie over zijn financiën te geven. Maar dat doet hij niet. In plaats daarvan slaat hij op de vlucht. Zelfs zijn advocaten zeggen niet te weten waar hij is.

Villa leeggehaald en gestript
Wie het breed heeft, laat het breed hangen en dat geldt zeker in het geval van Roger Lips. Met zijn gezin in Uden woont hij in een enorme villa. Hij heeft een privévliegtuig en rijdt in dure auto’s. Op het huis wordt beslag gelegd. Maar in juni 2014 blijkt dat de villa helemaal is leeggehaald en gestript. Luxe inrichting, het meubilair, kunst, wijn en de apparatuur uit twee bioscopen: alles is verdwenen. Tot frustratie van de curatoren.

De nieuwe eigenaar zette de voormalige villa van Lips in 2021 te koop. Voor 7,5 miljoen euro mag de villa van eigenaar wisselen. Het is een van de duurste huizen van Brabant die nu te koop staat (foto: Hulstkamp Christie's Makelaars/Funda).
De nieuwe eigenaar zette de voormalige villa van Lips in 2021 te koop. Voor 7,5 miljoen euro mag de villa van eigenaar wisselen. Het is een van de duurste huizen van Brabant die nu te koop staat (foto: Hulstkamp Christie's Makelaars/Funda).

De curatoren voelen zich gedwarsboomd door Lips. In de zomer na de faillissementsaanvraag komen duizend dozen met mappen en apparatuur bovendrijven. Die zijn opgeslagen in garageboxen. Als de curatoren die spullen willen verhuizen, blijkt er te zijn ingebroken in die boxen. "Mij verbaast niets meer in dit faillissement", zegt de curator cynisch.

Op de vlucht
Intussen is Lips het land ontvlucht. Eerst naar Zwitserland, daarna naar Dubai, zo blijkt later. Terwijl hij van de rechter opnieuw gegijzeld zou moeten worden. Door een blunder van de rechtbank komt Lips daar echter al tijdens een schorsing van de eerste faillissementsgijzeling achter. Het nieuws wordt per ongeluk naar de advocaten van de Udenaar gestuurd. "De advocaten hadden de beslissing niet hoeven krijgen. Het is niet goed gegaan. Het is een vergissing geweest", laat de rechtbank weten.

Het geeft hem de kans om te vluchten. Pas in oktober 2014, meer dan een jaar nadat Lips op de vlucht sloeg, krijgen de curatoren inzicht in zijn financiën. De rechter bepaalt dat hij dat inzicht moet geven omdat de ondernemer de curatoren vanuit het buitenland blijft dwarsbomen.

In Dubai geeft Lips in mei 2015 een interview aan het programma Brandpunt. Een zeldzaamheid, want voorheen liet Lips vooral op zijn weblog en Twitter van zich horen. Daar noemde hij de curator eens 'hersenloos' en een 'leugenaar'.

'Geen vertrouwen in Nederlandse rechtsspraak'
In Dubai spreekt journalist Sven Kockelmann met een verbitterde Roger Lips. Op de vraag of hij een 'boef' is, antwoordt Lips stellig 'nee'. Hetzelfde antwoord geeft hij op de vraag of hij faillissementsfraude heeft gepleegd. "Ik zit hier sinds ik voor de tweede keer gegijzeld zou worden. Ik heb geen vertrouwen in de Nederlandse rechtsspraak."

Hij vindt dat hij als 'kop van Jut' wordt gebruikt door SNS en ABN Amro, nadat de banken in de problemen zijn gekomen en werden genationaliseerd. "Ze hebben me zelf het geld geleend. Daar hebben allemaal wijze mensen over nagedacht."

Ook voor de faillissementsgijzeling heeft hij geen goed woord over. "Iemand opsluiten als een hond in een hokje, omdat hij zogenaamd niet meewerkt. Ik kom nooit meer terug naar Nederland. Ik schaam me dat ik Nederlander ben."

De kans dat Lips voor de rechtbank in Zwolle verschijnt, is klein. Sinds zijn vlucht naar Dubai is hij niet meer in Nederland geweest. Tot nu toe ging het in de rechtszaal vooral over het hinderen van de curatoren en het achterhouden van informatie over zijn financiën. De zaak die dinsdag start, gaat over onder meer faillissementsfraude en witwassen. Ook zijn partner is verdachte.

Roger Lips (Haaren, 12 april 1964)

  • Zo’n 143 vennootschappen zijn aan hem gelieerd, enkele banken hadden er in totaal 750 miljoen euro in geïnvesteerd.
  • Volgens het OM verdwenen vlak voor de faillissementen tientallen miljoenen euro's uit de boedel.
  • Hij verblijft sinds 2013 in Dubai en heeft intussen een Cambodjaans paspoort, met dit land heeft Nederland geen uitleveringsverdrag.
  • In 2022 werd Lips door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot acht maanden cel, omdat hij informatie achterhield in een faillissement met een schuld van ruim 320 miljoen euro.
  • Eind 2014 werd hij in Dubai gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude, maar na het inleveren van zijn paspoort werd hij weer vrijgelaten. "Lips blijft lekker in Dubai, dan kan hij zich fatsoenlijk verdedigen tegen wat hem allemaal wordt aangedaan en waarvan hij wordt beticht", schreef hij zelf op zijn weblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.