Grote opknapbeurt van Brabantse waterleidingen bezorgt Zeeuwen drinkwater
Waterbedrijf Evides is bezig met een grote opknapbeurt van de waterleiding vanuit de Biesbosch naar Zeeland. Op het gedeelte tussen Roosendaal en Wouwse Plantage worden dikke stalen buizen over een lengte van tien kilometer ingegraven.
“Dit is voor ons een enorm karwei, zeker niet alledaags. Het is nodig omdat we op dit stuk van het traject nog een enkele leiding hadden liggen. We breiden dat nu uit naar twee grote nieuwe buizen om de capaciteit en leveringszekerheid te vergroten. Daarnaast willen we voorkomen dat tijdens werkzaamheden of in geval van een lekkage de hele watertoevoer uitvalt”, legt Liane Stork van Evides uit.
De storing in het kraanwater vrijdagnacht in de omgeving van Nieuw-Vossemeer en Steenbergen had volgens Brabant Water niets te maken met deze werkzaamheden.
"Dat is uitzonderlijk, zeker met deze doorsnede van 1,4 meter."
Op de plekken waar de leiding de snelweg en de spoorlijn doorkruist, worden de buizen er onderdoor geboord. Bij de spoorlijn gaat het over een afstand van zevenhonderdvijftig meter. “Dat is uitzonderlijk, zeker met deze buizen die een doorsnede van 1,4 meter hebben. Er zijn maar liefst elf kranen voor nodig”, legt projectleider Vincent Qualm uit.
Het Biesboschwater wordt in Zeeland verdeeld over Zeeuws-Vlaanderen en Midden Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen wordt het water verder gezuiverd tot drinkwater. In Midden Zeeland is het ‘Brabantse’ water bestemd voor de landbouw en industrie. Het waterbedrijf wil na uitbreiding van de capaciteit ook hier drinkwater gaan produceren.
Volgens Evides gaat de export van ‘ons’ water niet ten koste van de drinkwatervoorraad in Brabant. Dat komt omdat het drinkwater voor Zeeland oppervlaktewater is, afkomstig uit de Bergsche Maas. In onze provincie wint waterbedrijf Brabant Water het drinkwater uit grondwaterbronnen.
"Ach, straks ligt alles onder de grond en zie je er de komende jaren niks meer van."
De verwachting is dat de werkzaamheden voor het stuk Zeeuwse waterleiding in Brabant eind juni klaar zijn. Zeeland is daarmee de komende twintig tot dertig jaar weer voorzien van genoeg drinkwater, met dank dus aan de Brabant. Liane: “Ach, straks ligt alles onder de grond en dan zie je er de komende jaren niks meer van."
De Bergsche Maas is een gegraven rivier in Noord-Brabant die de voortzetting van de Maas vormt en stroomafwaarts van naam verandert in de Amer. De Bergsche Maas is ontstaan toen in 1904 de Maas vanaf Well gekanaliseerd voortgezet werd in westelijke richting.