Honderden medewerkers gezocht voor gevangenis Vught
Geen leegstaande cellen nog in de PI in Vught. Maar, directeur Cees Niessen van de gevangenis in Vught, rekent zich zeker niet rijk. “We kunnen niet altijd even makkelijk aan personeel komen”, vertelt hij. “En in de komende jaren zullen we honderden nieuwe medewerkers nodig hebben, alleen al omdat veel mensen hier met pensioen zullen gaan.”
Vooral complexbeveiligers, forensisch therapeutisch medewerkers en penitentiair inrichtingswerkers zijn hard nodig in de inrichtingen. Maar, om te kunnen werken in de gevangenis, moet je door een stevige selectie heenkomen.
De procedure duurt zes weken en bestaat onder meer uit een motivatiebrief, een eerste en tweede gesprek, een fysieke vaardigheidstest, een persoonlijkheidstest en je moet een Verklaring Omtrent het Gedrag krijgen.
Divers werk
De PI’s doen er alles aan om personeel te werven. Via advertenties en social media, maar ook door interne opleidingen. Sinds vorig jaar september staat er ook een meer dan levensgrote personeelsadvertentie op de bekende blauwe toegangsdeuren van de gevangenis.
“In Vught hebben we meer specialistisch personeel vanwege bijvoorbeeld de EBI en het Penitentiair Psychiatrisch Centrum waar mensen tijdens hun celstraf behandeld worden”, legt Niessen uit. “Er is een tekort aan beveiligingspersoneel, inrichtingsmedewerkers en therapeutisch medewerkers. In Krimpen aan de IJssel staat daardoor al noodgedwongen de eerste afdeling leeg.”
Bij de PI Grave wordt ook druk naar personeel gezocht. Deze inrichting heeft 451 cellen en zo’n 370 medewerkers. Ondanks de ruim zestig nieuwe mensen die vorig jaar werden aangenomen, staan er op dit moment nog steeds vijftien vacatures open.
In de PI Vught wordt hard gewerkt aan vernieuwing en uitbreiding. De Tweede Kamer steunt het verzoek van kamerleden Ellian (VVD) en Wilders (PVV) om de voormalige SS-gevangenis van concentratiekamp Vught, die op het terrein van de PI staat, te verbouwen tot een zwaarbeveiligd complex voor topcriminelen.
“Hier moet een tijdelijke EBI in terugkomen”, legt directeur Niessen uit. “Pas in 2030 is de nieuwe EBI in Vlissingen klaar en we hebben zelf ook uitbreiding nodig om zware criminelen zoveel mogelijk te kunnen spreiden.”
Van 1995 tot 2013 was het gebouw al in gebruik als EBI en staat sindsdien leeg. “We gaan nu met alle partijen om tafel om te kijken hoe we dit het beste kunnen doen”, aldus Niessen. “Wij kunnen die plekken goed gebruiken en hebben begrip voor de historische waarde.”
De bouw van de rechtbank op het terrein is inmiddels ook gestart. Vanaf 2025 kunnen er rechtszaken worden behandeld op het terrein van de PI, waardoor het aantal risicovolle ritten met gedetineerden aanzienlijk naar beneden zal gaan.
Ook zijn er plannen om een nieuwe entree aan de westkant van het 30 hectare grote complex te bouwen. Aan die kant ligt ook al de nieuwe weg over het kanaal richting Den Bosch, waardoor transporten met zware criminelen niet meer door het dorp Vught hoeven te rijden.