Spermadokter Karbaat verwekte nog veel meer kinderen: 'We zijn met 105'
Donorkinderen kregen vijf jaar geleden bij de rechtbank in Rotterdam voor elkaar dat ze het DNA van Karbaat mochten gebruiken om zekerheid te krijgen over hun afstamming. De overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat bleek inderdaad de vader van 49 donorkinderen. De directeur van een voormalige spermabank bevruchtte in het geheim tientallen vrouwen met zijn eigen zaad.
Annerie Meul uit Eindhoven is het oudste ‘Karbaatkind’. Ze had niet verwacht dat er in vijf jaar tijd nog 56 halfbroers en halfzussen bij zouden komen. “Het is bijzonder. Vijf jaar geleden was het clubje veel kleiner, maar nu voelt het niet meer als broers en zussen. De groep is te groot. Het is niet meer te bevatten."
"Je herkent elkaar wel want we lijken ook allemaal op elkaar. We hebben trekken van elkaar. Je hebt een verwantschap, maar je pikt er een aantal uit met wie je contact hebt. In mijn geval stuk of tien. Daar spreek je mee af.”
Volgens Ties van der Meer van stichting Donorkind komen de donorkinderen achter de verwantschap door een match in een van de internationale DNA-databanken. “Voor adoptiekinderen en donorkinderen is dit een uitkomst. Er kan bijvoorbeeld ook gekeken worden of er een match is tussen een halfbroer en halfzus.”
"Ze hadden een relatie kunnen krijgen."
“Dokter Karbaat was actief in Brabant”, laat Van der Meer weten. “Hij heeft sperma uitgewisseld met alle ziekenhuizen in Brabant waar dit soort behandelingen werden gedaan. Ook had Karbaat in zijn klinieken veel klanten uit Brabant."
Zoveel mensen met dezelfde genen kan tot problemen leiden, zo merkte Karbaatdochter Annerie. “Hij heeft wel iets met de genenpoel in Nederland gedaan. Mijn jongste broer die tot op heden bekend is, heeft bij mijn dochter op de middelbare school gezeten. Die schelen maar drie jaar in leeftijd. Ze hadden een relatie kunnen krijgen. Ik maak mij daar zorgen over.”
Een van haar halfzussen kwam erachter doordat haar dochter stiekem een DNA-testje had laten doen. "Ze hadden het op de middelbare school over erfelijkheid. Vervolgens krijgt die dochter de uitslag en komt ze erachter dat ze 104 ooms en tantes heeft. Dat meisje raakt in paniek en gaat naar haar moeder. Dat doet wat met mensen."
"Karbaat zei tegen iedereen dat ze het geheim moesten houden in het belang van het kind. Hij heeft het gedaan om zichzelf te beschermen voor de acties die hij deed. Je komt ook schrijnende verhalen tegen van kinderen die er na het overlijden van hun ouders achter komen. Dan vinden ze brieven in de administratie van de overleden ouders. ”
"Dit had nooit mogen gebeuren."
Karbaatdochter Annerie verwacht dat er zeker nog honderd broers en zussen bijkomen. "We weten ook dat Karbaat zijn zaad heeft gedoneerd aan artsen in andere landen.” Zelf is ze nog steeds blij dat hij haar vader is. ”Ik had het zo anders kunnen hebben. Mijn wettige vader had nou niet echt de meest geweldige genen. We hebben geluk dat we goede genen geërfd hebben en dat zie ik terug in mijn kinderen.”
“Jan Karbaat was de eerste arts in Nederland waarbij we bevestigd kregen dat hij zijn eigen sperma had gebruikt”, zegt Van der Meer. “Inmiddels weten we van elf medewerkers van klinieken in Nederland dat ze eigen sperma hebben gebruikt. Sommigen hebben zestig of zeventig kinderen, maar bij de meesten gaat het om nog geen tien kinderen." Volgens de stichting heeft in Nederland alleen spermadonor Louis zover bekend meer kinderen dan Karbaat verwekt: 109 in totaal.
“Het is echt een opgave voor die halfbroers en halfzussen om daar iets positiefs van te maken natuurlijk. Ze hebben daar ook niet om gevraagd. Dit had nooit mogen gebeuren.”