Zelfdodingspoeder moet worden verboden: stichting sleept staat voor rechter

7 april om 18:15 • Aangepast 19 april om 02:04
nl
Stichting Ximena’s Vlinder gaat aangifte doen tegen de Nederlandse staat. Die wordt aangeklaagd, omdat ze het middel X niet verbiedt. Hiermee is de staat volgens de stichting verantwoordelijk voor de gevolgen van het gebruik van dit zelfdodingspoeder.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De stichting is opgericht na het overlijden van Ximena Knol. De toen 19-jarige Ximena uit Uden maakte in 2018 een einde aan haar leven met het poeder, dat eenvoudig was besteld via internet. Middel X zou verboden moeten worden, vindt de stichting.

'Onvoldoende bescherming'
Middel X kwam in september 2017 voor het eerst in het nieuws. De Coöperatie Laatste Wil (CLW) stelde toen dat dit zelfdodingsmiddel snel, pijnloos en honderd procent zeker werkend zou zijn. Volgens Stichting Ximena’s Vlinder is het juist ‘uiterst ongeschikt’ en is het middel verre van veilig en humaan. Het kan bij verkeerd gebruik leiden tot verstikking en allerlei symptomen.

In maart 2022 stierf een man van 33 door de inname van Middel X. Met een verbod op dit poeder was zijn dood mogelijk voorkomen, zo stelt de stichting. Die stapt komende week naar de rechter, omdat in haar ogen de overheid burgers onvoldoende beschermt en in gevaar brengt.

Ook is ze van mening dat de staat medeschuldig is aan het overlijden van mensen die Middel X hebben ingenomen. De aangifte wordt ondersteund door familieleden van mensen die het zelfdodingspoeder hebben gebruikt.

CLW-betrokkenen voor rechter
In Arnhem staan vanaf maandag zeven vrouwen en mannen terecht, omdat ze betrokken waren bij CLW. Die vereniging zet zich in voor het recht van mensen om zelf over hun dood te beslissen, maar is in de ogen van het Openbaar Ministerie een criminele organisatie.

De Bossche psycholoog Wim van Dijk hoort hier niet bij. Hij heeft weliswaar erkend dat hij aan meer dan honderd mensen het zelfdodingsmiddel heeft verstrekt, maar hem wordt geen lidmaatschap van een criminele organisatie verweten. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch gaat hem wel vervolgen, voor overtreding van de Geneesmiddelenwet. Een rechtszaak zal nog maanden op zich laten wachten.

De zeven die wel berecht worden, hielden een systeem in stand waarbij een middel voor zelfdoding werd verstrekt, zo staat in de aanklacht. Hulp bij zelfdoding en het verschaffen van middelen hiervoor is in Nederland strafbaar als er zelfdoding volgt. Twee verdachten die Middel X zouden hebben verstrekt, worden ook aangeklaagd voor hulp bij zelfdoding. De coöperatie zelf, wordt niet vervolgd.

Vorig jaar juli kreeg Alex Schot twee jaar cel vanwege de verkoop van zelfmoordpoeder. De 30-jarige Eindhovenaar verkocht het middel zeker 1600 keer, waarna tien mensen overleden. Zowel hij als het OM is in beroep gegaan. Het is niet bekend wanneer het gerechtshof zich hierover gaat buigen.

'Maak zelfdoding bespreekbaar'
Stichting Ximena’s Vlinder is door de ouders van Ximena Knol opgericht om zelfdoding onder jongeren bespreekbaar te maken en nabestaanden en andere betrokkenen bij te staan. Ook is ze sinds 2018 in gesprek met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een verbod op Middel X te bewerkstelligen. De aangifte wordt de komende week bij justitie in Den Haag gedaan.

Bekijk hier de uitlegvideo die we eerder maakten over Middel X, Alex Schot en de ouders van Ximena Knol:

Wachten op privacy instellingen...

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 of chatten via 113.nl.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De dood in een potje: is zelfmoordpoeder Middel X een vloek of zegen?

Handel in zelfmoordpoeder Middel X: ook het OM gaat in hoger beroep

Psycholoog (78) die zelfdodingsmiddel verkocht haalt duizenden euro's op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!