RBC droomt na tweede titel op rij stiekem van profvoetbal
RBC leeft in Roosendaal, iedere thuiswedstrijd zitten er honderden supporters op de tribunes. Oranje shirts overheersen bij de kampioenswedstrijd bij Emplina, met vuurwerk en gezang worden de spelers aangemoedigd, met succes.
De 1-3 winst levert de tweede titel op rij op. Er barst een feestje los in Empel, volgende week thuis wordt het feest nog eens dunnetjes overgedaan.
“Ik had voor dit seizoen niet het idee dat een kampioenschap werd geëist. Maar met zo’n goed seizoen moest het vandaag natuurlijk gebeuren. Voor ons een mooie uitdaging om volgend seizoen aardig mee te gaan draaien op een hoger niveau”, aldus trainer Mark Klippel.
Vreugde was er de laatste jaren zeker niet altijd bij RBC. Van een rustige club kun je dan ook niet spreken. “We hebben als profclub hele mooie dingen meegemaakt, zoals twee promoties en vijf seizoenen in de Eredivisie. Het faillissement was het diepste dal, maar ook de jaren daarvoor. Het ene na het andere lijk kwam uit de kast”, aldus trouwe fan en vicevoorzitter Eric Konings die momenteel een boek over zijn club schrijft.
"Het heeft voor frustratie en chagrijn gezorgd."
“Na de doorstart werden we direct kampioen op het allerlaagste niveau, maar daarna bleven we lang hangen. Het zorgde voor frustratie en chagrijn, want als club wilden we omhoog. RBC is geen club die maar ‘gewoon’ mee wil doen. Ik heb me wel eens afgevraagd wat nou eigenlijk ons perspectief was. Na grote financiële problemen zit de club nu weer in de lift.”
Voorzitter Van Hassel hoopt met RBC tegen de beste amateurteams van Nederland te spelen. “We hebben roerige jaren gehad, die liggen al een tijdje achter ons. Het is de laatste jaren rustig bij de club en sportief gezien hebben we een duidelijk plan. Om zo hoog mogelijk te voetballen, betalen we spelers, daar doen we niet moeilijk over. Maar het zijn wel spelers die voetballend van meerwaarde zijn, die bij RBC in de jeugd hebben gevoetbald of jongens die in de stad of de omgeving wonen."
"Faillissement was heel vervelend voor de club, maar ook voor de stad."
Hij sluit niet uit dat er in de toekomst weer profclubs naar het Atik Stadion komen. “Mochten wij in de komende jaren hoger voetballen en de kans doet zich voor, dan zeggen wij zeker niet direct nee. Er komt veel bij kijken, zoals veiligheid en verlichting. De gemeente Roosendaal steunt ons en wil meedenken. Voor de club was het faillissement heel vervelend, maar voor de stad ook.”
Ook Eric Konings droomt stiekem van profvoetbal. “Momenteel is de piramide dicht en promoveert er niemand. Maar dat was in 1983 ook zo en keerden we toch terug als profclub. Onze ambities gaan samen met het voeren van gezond beleid. We hebben een grote businessclub en financiële mogelijkheden. Maar we hebben zoveel historisch besef dat we fouten uit het verleden nooit meer maken, zoals geld uitgeven voordat het binnenkomt. Eén faillissement is meer dan genoeg.”