Zussen Karlijn en Sylvie allebei profwielrenners: 'We letten op elkaar'
Karlijn begon met fietsen bij Wielervereniging Uden. Twee jaar later volgde haar zus. “We hadden daar een fijne vriendengroep”, zegt Sylvie. “Op een gegeven moment zijn we allebei naar een andere ploeg gegaan. Bij de senioren hebben we een jaar samen gefietst. Het is leuk dat we nu allebei bij een professionele World Tour-ploeg zitten en elkaar in de koers weer tegenkomen.”
Het is niet zo dat ze in het peloton constant met elkaar bezig zijn. Toch komt het regelmatig voor dat de ene zus aan de ander denkt tijdens een wedstrijd. “Bij een valpartij kijk ik snel rond of Karlijn ongedeerd is. Dat doe ik ook met mijn teamgenoten. Als alles goed is, valt er een last van mijn schouder”, aldus Sylvie.
De komende weken zijn de zussen thuis in Handel waar ze zich voorbereiden op de rest van het seizoen. Sylvie: “Als de programma’s het toelaten, trainen we samen. Ook praten we met elkaar over hoe we nog betere wielrenners kunnen worden. Van een concurrentiestrijd is absoluut geen sprake. Hoe we als mens zijn? We lijken op elkaar, maar het grote verschil is dat Karlijn meer een prater is.”
"Vrijere rol om mezelf te ontdekken."
De zussen ontwikkelen zich uitstekend in het profpeloton. Karlijn: “De afgelopen drie seizoenen bij Team Jumbo-Visma was er sprake van veel structuur. Het was voor iedereen duidelijk wie de kopvrouwen waren. Bij mijn huidige werkgever UAE Team ADQ krijg ik een vrijere rol om mezelf te ontdekken. Als ik goede benen heb en kansen zie, dan heb ik de vrijheid om in een kopgroep mee te gaan.”
“In de klassiekers kan ik mee met de besten en ook bergop heb ik me sterk verbeterd. Vanuit mijn ploeg en het peloton krijg ik positieve reacties", vertelt de voormalig wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. "Overigens is het niet altijd fijn hoor, want als ik bij een ontsnapping zit, zullen ze me niet zomaar vooruit laten rijden."
Deze twee seizoenen wil Karlijn meer stappen zetten richting de top. "De komende weken ga ik me richten op de Vuelta, waar ik me focus op de overgangsetappes en probeer voor dagsucces te gaan. Voor de sprint en het klassement zal ik het team helpen. Het is mooi om een afwisseling te hebben waarbij je knecht in de ene etappe en de support krijgt in een andere etappe, waar je dan dus voor een mooi resultaat mag gaan."
"Ik merk aan alles dat ik bij een topploeg fiets."
Voor Sylvie is dit seizoen Roland Cycling Team haar eerste World Tour-ploeg. “Daar heb ik als kind al van gedroomd. De afgelopen jaren heb ik geproefd aan het allerhoogste niveau toen mijn vorige ploeg een wildcard kreeg. Maar ik merk nu aan alles dat ik bij een topploeg fiets. Qua voeding bijvoorbeeld is alles perfect geregeld en we fietsen met het allerbeste materiaal.”
Ze is als jonkie in een ervaren ploeg vooral de specialist in het aantrekken van de sprint. “Ik fiets voornamelijk in dienst van de ploeg, maar ik ga later dit seizoen mijn kansen krijgen. Uiteindelijk wil ik zelf ook mee gaan doen om de winst. Sprinten ligt me wel, net als een proloog."
"De rensters krijgen mooie contracten."
In de top van het vrouwenwielrennen is de tijd van koelkastcontracten voorbij. Er worden serieuze bedragen in de sport gestopt. Karlijn: “Mijn ploeg kijkt met een frisse blik naar het wielrennen. De rensters krijgen mooie contracten en ze kijken echt wat er voor de sporters nodig is om zo goed mogelijk te presteren."
De toegenomen financiële mogelijkheden komen voor een groot deel door de media-aandacht. “We komen meer op televisie, er zijn meer fans en dat is aantrekkelijker voor sponsoren. Het is een wisselwerking. Door de hogere salarissen gaan knechten vaak langer door. De combinatie van ervaren krachten en talenten zorgt voor een hoger niveau."
Karlijn en Sylvie hopen nog veel mooie resultaten neer te zetten. Een gezamenlijk doel hebben ze ook: “Het zou leuk zijn om ooit nog eens samen op het hoogste niveau in een team te rijden.”