ASML-topman komt met hoge onderscheiding in een uniek rijtje
Om een Koninklijke onderscheiding te kunnen krijgen, moet je je bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Ieder jaar krijgen bijvoorbeeld honderden vrijwilligers op Koningsdag een lintje omdat ze zich jarenlang hebben ingezet voor een vereniging . Zij worden dan meestal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, dat is de zesde graad in de orde.
De een na hoogste graad is die van Grootofficier. De eer die de ASML-topman nu te beurt is gevallen. Sinds 2000 kregen slechts vier anderen die onderscheiding.
Frits Philips
Een van de opvallende voorgangers van Wennink is Frits Philips, die we natuurlijk allemaal kennen van het gelijknamige elektronicabedrijf uit Eindhoven. Sinds 1930 had hij in verschillende rollen een grote invloed op het bedrijf, de stad Eindhoven en op de rest van de wereld.
Naast Frits Philips staat bijvoorbeeld ook Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in het rijtje Grootofficieren. Net als oud-minister en minister van Staat Piet Hein Donner.
DSM-topman
Vóór Wennink was Feike Sijbesma de laatste Nederlander die Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau werd. Hij was in 2021 nog bestuursvoorzitter van DSM en werd geroemd om de manier waarop hij duurzaamheid en winstgevende groei bij het chemisch concern liet samengaan. Inmiddels is hij voorzitter van de raad van commissarissen van Philips.
En nu mag dus ook Peter Wennink zich Grootofficier noemen. Alleen het Ridder Grootkruis is een nóg hogere onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. Dat een burger deze onderscheiding krijgt, is zeer uitzonderlijk. Oud-premiers worden vaak benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. En in 2015 viel voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes deze eer te beurt.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Dit is waarom de baas van ASML deze hoge onderscheiding krijgt
Zonder ASML hadden we deze topuitvindingen misschien nooit gehad