Steeds meer oplichters: zo herken je een echte politieagent
"Je kan altijd vragen om een politielegitimatiebewijs", zegt een politiewoordvoerder. Dat is een kaart met de naam, het personeelsnummer en een pasfoto van de desbetreffende agent. Het is echter niet zo dat een agent altijd met de kaart in de hand klaarstaat voor de deur. "Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als je ernaar vraagt, moet hij wel zijn politielegitimatiebewijs tonen", legt de woordvoerder uit.
Wanneer iemand in burgerkleding zegt dat hij van de politie is, is dat volgens de woordvoerder een ander verhaal: "Dan moet de politiemedewerker wél uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen." En als er dan alsnog argwaan is? Dan kan je volgens hem altijd contact opnemen met het dichtstbijzijnde politiebureau of bellen naar het algemene nummer van de politie.
Nooit waardevolle spullen afgeven
Als zo'n agent aan de telefoon aan je vraagt of je dure spullen thuis hebt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. "Wij als politie vragen nooit om waardevolle spullen, een pinpas of pincode af te geven. Doe dit dan ook nooit. Laat onbekenden ook niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen."
Ook bij een verdacht telefoontje is het belangrijk om het contact zo snel mogelijk af te breken, gaat de woordvoerder verder: "Hang op en bel de politie. Mocht de situatie actueel zijn, bel dan 112."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
De politie kreeg in één nacht tijd acht meldingen van nepagenten