Jeroen Akkermans: 'Rusland moet boeten voor dood cameraman Stan Storimans'

19 april 2024 om 18:35 • Aangepast 4 mei 2024 om 02:07
nl
Jeroen Akkermans is strijdvaardig als het gaat om gerechtigheid rond de dood van cameraman Stan Storimans uit Goirle. Storimans kwam in 2008 om het leven in Georgië toen hij voor RTL Nieuws een reportage maakte en een Russische raket met clustermunitie insloeg. Akkermans wil dat de daders zich voor de rechter moeten verantwoorden. “Er is zoiets als gerechtigheid en dat is waar wij recht op hebben.”
Profielfoto van Arnold TankusProfielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Akkermans was in 2008 samen met zijn cameraman in de geëvacueerde stad Gori om verslag te doen van achtergelaten burgers. Op dat moment woedde de oorlog tussen Rusland en Georgië. Terwijl Storimans beelden schoot, sloeg er een clusterbom in op het plein. Akkermans raakte gewond, maar cameraman Stan Storimans overleed. Ook elf Georgiërs kwamen om het leven.

De RTL Nieuws-correspondent weet het nog als de dag van gisteren: “In eerste instantie zag ik bijna niks, want door een knal ontstond een enorme stofwolk. Die ging vergezeld van een storm van metalen deeltjes die door de lucht vlogen, uit alle richtingen. Ik heb ook een kogeltje in mijn ledematen. Een Israëlische collega werd geraakt door 34 kogeltjes en heeft het gelukkig overleefd, maar Stan niet."

"Je bent bezig om je leven te redden en daar vandaan te komen."

Het was volgens Akkermans niet meteen duidelijk dat het om een aanval van de Russen ging. “Daar ben je ook niet mee bezig. Je bent bezig om je leven te redden en daarvandaan te komen. Dus je moet maken dat je wegkomt en dat was niet zo eenvoudig.”

Dat de Russen de raket hebben afgevuurd is volgens Akkermans onomstotelijk bewezen. “Er is foto-, video- en forensisch bewijs, met name van de raket. De inslag staat op beelden van een bewakingscamera.” De 9K720 Iskander raket is van Russische makelij en werd in deze oorlog ingezet, maar ook door de Russen gebruikt in de Syrische Burgeroorlog en bij de invasie van Oekraïne.

"Het plein lag bezaaid met delen van de Iskander raket en die behoort exclusief tot de Russische strijdkrachten. Zelfs de Russen erkennen dat, toch ontkennen ze alles."

Akkermans zegt dat de raket als 'test' op dat plein is afgeschoten. “Het was een hypermoderne raket die alleen was getest op een testterrein. Om een raket aantrekkelijk te maken voor de verkoop, maar ook om die aan de eigen strijdkrachten te laten zien, is het van belang dat hij wordt ingezet tijdens een oorlog. 78 minuten na deze inslag werd er een vredesakkoord getekend, dus er was haast bij geboden. Iedereen wist dat deze stad was geëvacueerd. De achtergebleven burgers waren invaliden, ouden van dagen, enkele winkeleigenaren en wij." Daarmee was Gori een goede testplek.

"We komen op voor het internationale recht.”

De aangifte doet hij samen met Marjolein Storimans, de weduwe van de omgekomen cameraman. Maar waarom na zestien jaar alsnog deze aangifte? “Omdat onze pogingen om gerechtigheid te krijgen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Strafhof in Den Haag op niets zijn uitgelopen. We zijn teleurgesteld en dan kunnen we alleen nog aangifte doen. Marjolein is haar man kwijt, de kinderen hun vader.”

Hun bewijslast bestaat onder meer uit interne Russische documenten waarin de betrokkenheid wel wordt toegegeven. Als het daarmee nog steeds niet lukt om een rechter zich over deze zaak te laten buigen, meent Akkermans dat dat iets zegt over de geloofwaardigheid van het internationale recht. "Daarom staan we hier niet alleen voor Stan en de andere slachtoffers op het Stalinplein. We komen op voor het internationale recht.”

Jeroen Akkermans legt uit wat er die dag gebeurde. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!