Wapenstok wordt nog amper gebruikt door boa's, maar zorgen blijven

1 mei om 07:00 • Aangepast gisteren om 02:03
nl
De boa's in Breda die sinds carnaval over een wapenstok beschikken, hebben deze nog nauwelijks gebruikt. Navraag door Omroep Brabant leert dat de rubberen knuppel van dertig centimeter in bijna drie maanden tijd eenmaal is gebruikt om geweld te voorkomen en drie keer om te waarschuwen.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Toch blijft wethouder Eddie Förster bezorgd over de veiligheid van de handhavers in zijn stad. Zo werd vorige week woensdag nog een boa neergestoken in het Bredase Wilhelminapark en dat is hij spuugzat.

De boa's gaan dan wel spaarzaam om met het gebruik van de knuppel die begin februari aan hun uitrusting werd toegevoegd, maar in Breda zijn ze nog altijd op hun hoede. Er zijn nog veel te veel incidenten die de veiligheid van de gemeentelijke handhavers in gevaar brengen. Precies de reden waarom de boa's werden uitgerust met een wapenstok, zodat ze de mogelijkheid hebben zichzelf te verdedigen.

"Iedere keer weer schrik ik van de verhalen die ik hoor over geweld tegen boa’s."

Wethouder Eddie Förster (veiligheid) is het geweld tegen de Bredase boa's spuugzat. "Iedere keer weer schrik ik van de verhalen die ik hoor", zegt hij. "Het excessieve geweld onlangs met een mes tegen een boa is belachelijk genoeg maar een van de voorbeelden. Laatst werd een boa nog mishandeld vroeg in de ochtend, tijdens het controleren van een verkeerd geparkeerde auto. De kans om met geweld in aanraking te komen, is er letterlijk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat."

"Het feit dat onze mensen zich fysiek moeten beschermen tegen geweld, in plaats van met woorden, geeft aan dat het in onze samenleving de verkeerde kant op gaat", vervolgt de wethouder. "Een zorgelijke ontwikkeling." Het blijft volgens hem dan ook onderwerp van gesprek, ook op landelijk niveau. "En uiteraard zullen we samen met de politie alle mogelijke wegen bewandelen om deze misdragingen te bestraffen", gaat hij verder. "Maar voor nu: blijf van onze mensen af!"

"Het gebruik van pepperspray sluit ik in de toekomst niet uit."

De proef met de rubberen wapenstok wordt in 2026 samen met de politie en het openbaar ministerie door de gemeente geëvalueerd. Maar bij de presentatie van de nieuwe uitrusting van de boa's nam wethouder Förster begin dit jaar alvast een voorschotje.

"Ik weet dat er andere partijen zijn die zich zorgen maken over de bewapening", zei hij destijds. "Maar boa's moeten zich kunnen verdedigen. We doen alles stap voor stap en ze krijgen heus geen pistool of mitrailleur, maar het gebruik van pepperspray in de toekomst sluit ik niet uit."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Vrouw valt boa aan met mes, politie tasert haar en lost waarschuwingsschot

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Vind ji het goed dat boa's zijn uitgerust met een wapenstok?

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!