Luchtruim dicht: dit doet PI Vught ook om ontsnappingen te voorkomen

8 mei 2024 om 06:00 • Aangepast 22 mei 2024 om 02:04
nl
Het luchtruim boven de PI Vught blijft permanent dicht. Vanwege de veiligheidsrisico's mag er niet meer met drones of andere vliegende objecten over het gevangenisterrein gevlogen worden. Voorheen werd het verbod telkens met een jaar verlengd, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat het vliegverbod voorgoed gaat gelden. Het is een van de vele maatregelen rond PI Vught, met daarin ook de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), om ervoor te zorgen dat ontsnappingen bijna onmogelijk zijn.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Sinds de komst van Ridouan Taghi, vermeend kopman van de Mocromaffia, ligt de Brabantse gevangenis onder een vergrootglas. Maar hij is lang niet de enige zeer zware crimineel die vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), een onderdeel van de PI Vught. Ook zijn vermeende rechterhand Said Razzouki zit er, net als Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en Mohammed B. die filmmaker Theo van Gogh vermoordde.

1. Vliegverbod
Het luchtruim boven de PI is sinds 1 juli 2022 al gesloten, uit vrees voor een grote ontsnappingspoging. Het is al langer bekend dat Taghi zo'n vluchtpoging zou beramen. Daarbij zou onder meer een helikopter gebruikt worden die binnen de gevangenismuren moest landen. Het vliegverbod moet ook drones tegenhouden die illegale goederen kunnen 'bezorgen'.

2. Preventief fouilleren
Al in juni 2020 wees burgemeester Roderick van de Mortel het gebied rondom de gevangenis aan als veiligheidsrisicogebied. Dat deed hij op advies van de politie, het Openbaar Ministerie en de PI zelf. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat iedereen die in de buurt van de gevangenis komt, preventief gefouilleerd mag worden. Dat geldt dus ook voor fietsers en wandelaars. De maatregel is inmiddels meerdere keren door de burgemeester verlengd.

3. Streng regime
Ook het regime in de EBI zelf is zeer streng. Het is een extra bewaakte afdeling binnen de gevangenis, die bestaat uit vier afdelingen met ieder zes cellen. Binnen die in totaal 24 cellen mogen advocaten bijvoorbeeld geen laptops of tablets mee naar binnen nemen.

4. Tralies en celdeuren zonder sloten
Overigens lukte het nog niemand om daadwerkelijk te ontsnappen uit de EBI. En de vraag is of daar ooit verandering in komt. Boven de luchtplaats zitten dikke tralies, de celdeuren hebben geen slot en openen gebeurt op afstand.

In de Omroep Brabant-serie HOE..? leggen we je uit hoe het er aan toe gaat in de EBI:

Wachten op privacy instellingen...

5. Blinddoeken
Het gevangenisterrein van de PI Vught is enorm en de weg daar vinden is sowieso een uitdaging. Binnen de EBI is het een een echt doolhof. Gevangenen worden geblinddoekt binnengebracht om ze te desoriënteren. Ze verlaten alleen hun afdeling voor een transport naar de rechtbank.

6. Eigen rechtbank
Begin vorig jaar werd bekend dat de PI Vught een eigen zittingszaal van 15 miljoen euro krijgt. Daardoor kunnen rechtszaken op het gevangenisterrein plaatsvinden. De bouw is inmiddels begonnen, maar wanneer de zittingszaal af is, is nog onduidelijk. Het moet in ieder geval de risicovolle gevangenentransporten tussen de EBI en rechtbank fors verminderen. Het is al mogelijk voor EBI-gevangenen om vanuit Vught online zittingen bij te wonen.

7. Toegangsweg
Op die gevangenentransporten was namelijk al langer kritiek, want die gaan op hoge snelheid door Vught. Daarom ontstond de wens voor een eigen zittingszaal, maar omdat die op zich laat wachten kwam er een tijdelijk alternatief. Vanuit de PI is een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd. Daarvoor was ook nieuwe brug over het Drongelens kanaal nodig. Daarna gaat de weg door het beschermde poldergebied de Gement. Daarom mag de weg er maximaal tien jaar blijven liggen.

DIT WIL JE OOK WETEN OVER DE EBI:

Minder zware criminelen door het dorp: PI Vught krijgt een nieuwe weg

Om de risicovolle transporten te verminderen komt er in de PI ook een rechtszaal

En kunnen EBI-gevangenen sinds november al online zittingen bijwonen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!