Video

Te hard rijden, maar toch geen boete: agenten breiden acties uit

14 mei om 11:05 • Aangepast 24 mei om 02:03
nl
Politieagenten gaan vanaf woensdag niet langer voor alle snelheidsovertredingen een boete uitdelen. Wanneer je een beetje te hard rijdt, ontspring je de dans. Het is een nieuwe stap van agenten in hun strijd voor een goede regeling om eerder te stoppen met werken.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Agenten geven sinds vorige week al geen bekeuringen meer voor lichte overtredingen, zoals het niet dragen van een gordel, wildplassen of het fietsen zonder licht. De lichte snelheidsovertredingen komen hier nu bij.

Agenten die meedoen met de acties, geven hardrijders die het niet te bont maken bij bijvoorbeeld laser- en radarmetingen geen boete, maar een folder over de actie mee. Voor grote snelheidsovertredingen, worden wel bekeuringen uitgedeeld. Verder komen er campagnes op digitale borden om aandacht te vragen voor de pensioenregeling.

De Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) maakt het voor politieagenten mogelijk om eerder te stoppen met werken. Die regeling is in het leven geroepen vanwege het zware beroep van agent. Alleen loopt de RVU eind 2025 af en is er nog geen oplossing voor daarna. De acties moeten de minister van Justitie en Veiligheid bewegen om met een goede oplossing te komen.

"We hebben in ons werk te maken met ernstig geweld, PTSS en nachtdiensten."

"Agenten doen zwaar werk en willen eerder met pensioen, maar demissionair minister Schouten wil niet bewegen", zei Maarten Brink eerder tegen Omroep Brabant. Hij is van het Landelijk Centrum Politieacties. Agent Erwin van Raaij uit Tilburg is het helemaal met Brink eens. "We willen niet werken tot we 67 zijn. We hebben in ons werk te maken met ernstig geweld, mensen met PTSS, nachtdiensten draaien en dan de volgende dag weer vroeg op", somt hij op. "Dat is zwaar."

De politiebonden waarschuwen voor hardere acties als de minister niet met een acceptabel voorstel komt.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Agenten controleren wel, maar delen geen boetes uit: 'Ga je niet misdragen'

Zo zag de politieactie er vorige week in Rijen uit:

Omroep Brabant experimenteert met de inzet van AI. In de video hierboven zag je een door AI gegenereerde presentator. We zijn benieuwd naar jouw mening hierover. Laat van je horen via [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!