Video

Schilderij van Van Gogh komt tot leven met vele tienduizenden bloemen

14 mei om 20:30 • Aangepast 24 mei om 02:02
nl
Bijna iedereen kent ‘De Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh wel. Maar niet in de versie die ze in Etten-Leur maken. In een weiland worden tienduizenden zaadjes geplant die in de zomer een enorm levend kunstwerk moeten worden.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Zonnebloempitje na zonnebloempitje verdwijnt in de grond. Pieter-Jan van Dijck heeft een van de weilanden bij zijn boerderij aan de Zundertseweg in Etten-Leur beschikbaar gesteld voor het levende kunstwerk. Zelf werkt hij hard mee. "Ja, het is echt heel leuk. Er komen hier zo'n 50.000 zonnebloemen te staan. Dus het is nog een hele klus."

"Alle zaadjes moeten één voor één de grond in op precies de juiste diepte en afstand van elkaar."

Voordat de zaadjes de grond in konden zijn in het weiland eerst de contouren van het schilderij met paaltjes uitgezet. Projectcoördinator Pierre van Damme wijst enthousiast aan: "Deze paaltjes en linten markeren de plekken waar de bloemen moeten komen. We hebben drie verschillende soorten zonnebloemen. Lichtgeel, donkergeel en oranje. En we gebruiken stro en dahlia's. Allemaal om het schilderij zo goed mogelijk na te maken."

Het is echt een precisie klus. "Het komt heel nauw. Alle zaadjes moeten één voor één de grond in op precies de juiste diepte en afstand van elkaar."

Dit jaar is er in Londen een grote expositie rondom de wereldberoemde zonnebloemen van Van Gogh. En dus wilden de organisaties Van Gogh Brabant en Van Gogh Nationaal Park niet achterblijven.

Van Damme legt uit: "Vincent van Gogh is in Zundert geboren en in Etten-Leur is zijn carrière begonnen. Bovendien wandelde hij graag in dit gebied. Van Gogh was een groot liefhebber van de natuur. En die liefde voor de natuur willen we graag overbrengen aan de bezoekers van dit kunstwerk."

"Oppassen dat muizen en konijn het kunstwerk niet opeten."

Ondanks de hitte werkt iedereen dinsdag hard door. Maar de klus blijkt wel wat lastiger dan gedacht. Pieter-Jan legt uit: "Het weer is het grootste probleem. We lopen nu al twee weken achter op schema omdat we door de vele regen niet konden beginnen met zaaien. Het is te hopen dat het de komende tijd droog blijft."

En er is ook nog een ander gevaar. "Zodra alle zaadjes in de grond zitten spannen we er een doek overheen. Want anders is de kans groot dat muizen en konijnen het kunstwerk al opgegeten hebben voor mensen het hebben kunnen zien."

Begin juli staan de bloemen als alles goed gaat in bloei en wordt het schilderij dus zichtbaar. Het is dan zo'n vijf weken lang te bewonderen vanaf een metershoog uitkijkplatform. En mensen mogen over paden van houtsnippers door het schilderij heen wandelen.

"Het is super spannend of het ons lukt om dit enorme schilderij tot leven te wekken. Maar het komt vast goed. Wie zaait, zal oogsten," besluit Pieter-Jan met een lach.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!