Video

Thailand zet Waalwijkse bestuurder onder druk nadat hij fraude ontdekte

15 mei 2024 om 11:08 • Aangepast 24 mei 2024 om 02:05
nl
De Thaise ambassade bemoeit zich actief met het bestuur van de boeddhistische tempel in Waalwijk en zet de Nederlandse bestuursvoorzitter onder druk om af te treden. Ook hebben medewerkers van de ambassade nauwe banden met mensen die een lastercampagne zijn begonnen tegen het bestuur van de Waalwijkse tempel.
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en de NOS. In de Nederlandse politiek ligt dit soort buitenlandse inmenging van oudsher gevoelig. Toen in 2016 berichten naar buiten kwamen over buitenlandse bemoeienis met Nederlandse moskeeën, liet de Tweede Kamer weten dat dit ongewenst is.

Orde op zaken
De bemoeienis van de Thaise ambassade bij de Waalwijkse tempel gaat ver terug, maar werd duidelijker na het aantreden van voorzitter Toine van Beek, die in april 2022 begon. Van Beek zette een professionele administratie op en kreeg het sterke vermoeden dat er tussen 2017 en 2022 ruim 200.000 euro van de tempel is doorgesluisd naar rekeningen in Thailand.

Niet iedereen in de boeddhistische gemeenschap in Waalwijk is te spreken over de manier waarop Van Beek orde op zaken aan het stellen is. Dat leidt ook tot bemoeienis van de Thaise ambassade. In februari 2023 was er een bijeenkomst in de tempel, waar ook de Thaise ambassadeur en twee medewerkers van de ambassade aanwezig zijn.

Vertrek
In de notulen van het gesprek staat onder meer dat Van Beek zijn positie wil opgeven. Van Beek zegt dat dit niet klopt en het een dreigement was om op te stappen. “Ik zei dat als de door ons gekozen monniken niet naar Nederland mochten komen, dat ik dan direct stop. Maar die mochten wel komen. Dus per direct stoppen was niet meer aan de orde.”

Toch gaat de Thaise ambassade door op het gesuggereerde ‘vertrek’ van Van Beek. In een mail van januari dit jaar schrijft de ambassade in het Engels dat Van Beek had aangegeven dat hij zou vertrekken. “Als er geen actie is ondernomen, willen we graag weten waarom, omdat meerdere mensen hiervan getuige waren. Ook willen we graag weten wanneer uw vertrek gerealiseerd kan worden”, aldus de ambassade in de mail.

‘Staat in grondwet’
De Thaise ambassade zegt tegen Omroep Brabant en de NOS dat het in de Thaise grondwet staat dat de ambassades zorgen voor Thai in het buitenland. “Dat is een van de redenen waarom we ons bemoeien met de tempels. Want boeddhistische tempels zijn Thai. Het hoort bij ons werk”, vertelt een medewerker van de ambassade. Die benadrukt dat de Nederlandse wetgeving wordt gerespecteerd en ze niets doen waarmee Nederlandse wetten overtreden worden.

Nadat in 2016 naar buiten kwam dat de Turkse overheid zich bemoeit met moskeeën in Nederland, werd een onderzoek ingesteld. In 2020 vroeg het Clingendael Instituut in een enquête onder 23.000 Nederlanders wat ze vonden van buitenlandse inmenging. Daar kwam uit dat 85 procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse overheid moet “verhinderen dat buitenlandse regeringen mensen beïnvloeden die in Nederland wonen, maar uit hun land afkomstig zijn.”

De ambassade-medewerker zegt over het gesuggereerde ‘vertrek’ van Van Beek dat ze dit wel zo hebben begrepen bij de bijeenkomst, en dat daarop verder is gegaan. “Onze rol is dat we de middenman zijn en zoeken naar oplossingen. De oplossing waar de aanwezigen het toen over eens waren, was het vertrek van Van Beek als voorzitter”, aldus de ambassade-medewerker.

Lastercampagne
Twee van de toenmalige bestuursleden, Tan Kim en Tan Bo, doen actief mee aan een lastercampagne tegen het bestuur. Daarin worden roddels verspreid over Van Beek en een ander bestuurslid, de monnik Tan Kitti. Over Van Beek werd onder andere geschreven dat hij de tempel zou verkopen en er op andere manieren gefraudeerd zou worden. Ernstige beschuldigingen, waarvoor geen bewijs wordt geleverd. In Thailand worden de beschuldigingen zonder wederhoor overgenomen door landelijke media.

Nadat de spanningen eind 2023 opliepen, werden begin 2024 de bestuursleden Tan Kim en Tan Bo ontslagen uit het bestuur. Zij waren het daar niet mee eens en stapten naar de kortgedingrechter om het ontslag aan te vechten en hun plek in het bestuur terug te eisen. In de uitspraak van 23 april gaf de rechter het bestuur gelijk. Het ontslag blijft staan.

Bij de zitting zat ook een medewerker van de Thaise ambassade om het proces te volgen. Uit foto’s en video’s wordt duidelijk dat er nauwe banden zijn tussen de ambassade en de groep die het bestuur lastigvalt. Volgens de medewerker van de ambassade vloeit dit ook voort uit de taak die de ambassade heeft.

Heb je een tip? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons 100% anoniem via Publeaks.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

NOS: Nederlandse bestuurder tempel Waalwijk onder vuur vanuit Thailand

Lees hier het rapport van het Clingendael Instituut over wat Nederlanders vinden van buitenlandse inmenging

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!