Steeds meer mensen zijn tegen een vuurwerkopslag in woonwijken: 'Onveilig'

15 mei 2024 om 12:17 • Aangepast 24 mei 2024 om 02:04
nl
Voor veel gemeenten is het een doorn in het oog: een vuurwerkopslag in een woonwijk. In Brabant hebben Den Bosch, Eindhoven en Oss relatief veel opslagplaatsen dichtbij plekken waar veel mensen wonen. Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wil er net als veel andere burgemeesters en politieke partijen van af. “Ik kan nu onvoldoende instaan voor de veiligheid van burgers.”
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door
Wim Coenen

Er zijn steeds meer tegenstanders van de opslaglocaties, blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Journalisten van het programma zochten uit waar de opslagplekken zijn. Ze kwamen erachter dat het vuurwerk vaak in panden dichtbij de huizen van mensen ligt. Het gaat om consumentenvuurwerk waar experts van denken dat het kan ontploffen en een gevaar voor de omgeving is. Drie landelijke politieke partijen en burgemeesters willen nu een verbod.

"Als de opslaglocaties aan de regels voldoen, kan je er als gemeente niets tegen doen."

Zo ook burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. In zijn gemeente ligt op zeven locaties vuurwerk opgeslagen. Vier daarvan liggen in een woonwijk. Daarmee is de gemeente een van de koplopers in Brabant. “Ik wil er graag van af. Maar ik heb niet de mogelijkheid om er iets aan te doen. Als de bedrijven die het vuurwerk opslaan aan de regels voldoen, kan je er als gemeente niets tegen doen.”

De andere Brabantse gemeenten met veel opslagplaatsen in woonwijken zijn Eindhoven (drie van in totaal zes) en Oss (vier van de negen). In Meierijstad liggen er twee van de vier opslaglocaties in een woonwijk. In heel Nederland ligt volgens EenVandaag ongeveer de helft van alle opslagplaatsen in een woonwijk.

Als er zoveel vuurwerk bij elkaar ligt en er iets misgaat, kan dat volgens de brandweer erg gevaarlijk zijn. De bekendste vuurwerkramp is die van Enschede in 2000. Daar vielen 23 doden en bijna duizend gewonden toen een opslagruimte vlam vatte en ontplofte.

"Ook brandweermensen moeten veilig zijn."

Mikkers vindt dat hij niet kan instaan voor de veiligheid van de mensen die in de buurt van de opslagplekken wonen. Het gaat hem niet alleen om die mensen. “Ik wil niet alleen dat onze inwoners veilig zijn, maar ook onze brandweermensen moeten dat zijn. Ik baal hier heel erg van.”

De politieke partijen NSC, Groenlinks-PvdA en SP maken zich nu hard voor een verbod. Woensdag wordt daar over gestemd in een commissiedebat van de Tweede Kamer.

Ook Mikkers is als voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters, voorstander daarvan. Met de maatregel zouden de opslaglocaties niet meer dicht bij huizen mogen staan. Nu al moeten de gebouwen voldoen aan veiligheidseisen zoals sprinklerinstallaties en moet een opslag minimaal acht meter van een huis af staan. Dat vinden de partijen niet genoeg meer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!