Video

Op deze Brabanders kan je stemmen bij de Europese verkiezingen

30 mei om 10:57 • Aangepast 31 mei om 14:44
nl
Langzaam maar zeker beginnen de Europese verkiezingen een beetje te leven. Maar voor een handjevol Brabanders is dat al maanden het geval. Zij staan namelijk op de kieslijst en hopen na de verkiezingen op 6 juni plaats te mogen nemen in het Europees parlement.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Er doen 48 Brabanders mee aan de Europese verkiezingen. Op een totaal van 497 Nederlandse kandidaten zijn dat er niet veel. 10 procent van de kandidaten komt uit Brabant.

Ter vergelijking: ongeveer 15 procent van de kiezers komt uit Brabant. Nederland heeft 31 zetels te verdelen in het Europees parlement. Dat betekent dat de Brabantse stemmers samen goed zouden zijn voor 4 à 5 van die zetels.

Zoveel Brabanders staan er per partij op de lijsten:

Wachten op privacy instellingen...

De lijsten van partijen verschillen in lengte. Als we kijken naar welk deel van de kieslijst Brabants is, ziet het overzicht er zo uit:

Wachten op privacy instellingen...

En in platte aantallen ziet dat er dan zo uit:

Wachten op privacy instellingen...

Verreweg de meeste Brabanders staan op de lijst van 50PLUS. Volgens lijsttrekker Adriana Hérnandez uit Den Bosch is dat heel logisch: "Brabant is eigenlijk een beetje ons bolwerk. Er zijn hier heel veel mensen actief voor de partij. En we hebben ook zetels in alle grote steden, de waterschappen en in Provinciale Staten. Daar halen we dan ook onze meest ervaren mensen vandaan voor op de kandidatenlijst. Een groot deel van onze kiezers woont hier, dat willen we op de lijst ook uitdragen."

Een plek op de lijst, is natuurlijk geen garantie op een zetel. Sterker nog: kijkend naar de laatste peilingen lijkt het erop dat slechts twee Brabanders in het Europees parlement zullen komen.

Dat zijn:

  • Tom Berendsen (CDA, plek 1)
  • Mohammed Chahim (GroenLinks/PvdA, plek 2)

Beide zijn op dit moment al Europarlementariër. Toine Manders (CDA), de derde Brabantse Europarlementariër, is gestopt en keert ook niet meer terug naar het parlement.

Voor oud-wethouder Ufuk Kâhya (GroenLinks/PvdA) uit Den Bosch blijft het spannend. In de peilingen halen PvdA en GroenLinks momenteel net wel of net niet genoeg zetels om hem met zijn plek 8 naar Brussel te kunnen sturen. Hetzelfde geldt voor PVV'er Arthur van Angeren uit Breda. Die partij peilt momenteel rond de 9 zetels.

Femke van der Meulen van NSC zal ook niet rustig slapen tot de uitslag bekend is. Zij staat namelijk op als tweede op de lijst, terwijl de partij van Pieter Omtzigt constant op ongeveer 1 zetel bungelt.

Weinig Brabanders in Europa
Dat er maar weinig Brabantse Europarlementariërs in het parlement zullen zitten, is voor Hernández onbegrijpelijk. "We zijn een van de meest ontwikkelde provincies van Europa. We zijn van enorm economisch belang. Die plek van Brabant moeten we verdedigen. Ik snap niet dat er naast mijzelf, maar één andere lijsttrekker uit Brabant komt [Tom Berendsen van het CDA, red.]."

Deze andere partijen zetten Brabanders in hun top 5:

  • 50PLUS: Adriana Hernández, plek 1
  • NSC: Femke van der Meulen, plek 2
  • NL PLAN EU: Jinling Li, plek 2
  • SP: Bram Roovers, plek 3
  • BVNL: Stefanie Vulders, plek 4
  • JA21: Maike Manon Damen Flobbe, plek 4
  • Partij voor de Dieren: Ellen Putman, plek 5
  • ChristenUnie: Wouter Jan de Graaf, plek 5

Duidelijk is dus dat er ook na deze verkiezingen weinig Brabanders plaats zullen nemen in het Europees parlement. De vraag is natuurlijk of dat iets uitmaakt: het staat Brabanders nog altijd vrij om níét op een provinciegenoot te stemmen. Wie vindt dat een Groninger of Limburger zijn stem beter vertegenwoordigt, wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Lobbyisten
Maar naast Europarlementariërs werken er ook lobbyisten in Brussel om zich hard te maken voor Brabant. Lieke van Alphen en Machteld van Dijk werken voor de provincie Brabant in Brussel. Ze proberen zoveel mogelijk Europees geld binnen te harken én invloed uit te oefenen op afspraken die in Brussel gemaakt worden. Maar het is méér dan alleen lobbyen. Benieuwd hoe een dag in het leven van een lobbyist eruit ziet? Verslaggever Ilse liep een dagje met hen mee in het kloppende hart van de Europese Unie. Dat zie je in deze HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

HIER LEES JE MEER OVER DE EUROPESE VERKIEZINGEN:

Weet je nog niet op welke partij je wil stemmen? Vul dan het Europees Kieskompas in.

Hier lees je meer over hoe de Europese Unie werkt en waar je precies voor stemt op 6 juni.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!