Eerste giraffe ingeënt tegen blauwtong: 'Hij was even heel boos'
Het gevaar voor het blauwtongvirus is ondanks het vaccin nog altijd niet geweken. In de Beekse Bergen geldt momenteel een exportbeperking vanwege blauwtong. "Dat betekent dat we geen herkauwers mogen transporteren vanuit Hilvarenbeek naar andere parken", legt Fokko uit.
De inentingen zijn belangrijk, want zonder deze bescherming mogen dierenparken onderling geen dieren uitwisselen. "Sommige dieren gaan naar een andere plek vanwege de fok, anderen krijgen een nieuw onderkomen in binnen- of buitenland. Met dit vaccin voldoen we aan de regelgeving."
Ander plekje voor M'toto
M'toto, een van de jongere giraffen, kreeg vrijdag zijn eerste vaccinatie. Voor het dier is al langer een plekje in een andere dierentuin, maar vanwege de regels kon-ie niet worden vervoerd. M'toto werd korte tijd in de stal gehouden, zodat Fokko de prik kon geven. Daarna kon hij weer lekker naar buiten.
"Hij was eventjes heel boos, maar dat mag. Kijk, je ziet de injectienaald nog zitten. Die valt er vanzelf uit", wijst de dierenarts. "De ene keer is dat binnen een paar seconden en de andere keer duurt het even."
Over drie weken krijgt de giraffe nog een tweede inenting tegen het virus. Zestig dagen daarna is hij goed beschermd en klaar om te vertrekken naar zijn nieuwe thuis.
Het is de eerste keer dat de Beekse Bergen een giraffe inent, en het is nog even afwachten of er bijwerkingen zijn. "We hebben eerst contact gezocht met de fabrikant", vertelt Fokko. "Die verzekerde ons ervan dat het vaccin heel veilig is, maar tegelijkertijd is het nooit getest op dit soort dieren."
Ook gemsbok en gnoes ingeënt
Ook andere wilde dieren zijn inmiddels ingeënt. De gemsbok, zeboes en alle gnoes kregen een prik. "Er zijn voor zover ik weet geen wilde dieren ziek geworden door het blauwtongvirus, maar je weet maar nooit. Preventie is beter dan genezen", zegt de dierenarts.
Wat is het blauwtongvirus?
Het blauwtongvirus wordt overgebracht door knutten, kleine steekvliegjes, en treft vooral schapen. Maar ook runderen, geiten en andere herkauwers kunnen ziek worden. De dieren krijgen hoge koorts en een ontstoken bek, gaan schuimbekken en lopen kreupel, vaak met de dood tot gevolg.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Schaapsherder John is dolgelukkig dat het vaccin is goedgekeurd