Brabanders positief over de EU, maar niet alles hoeft in handen van Brussel

5 juni om 06:00 • Aangepast 14 juni om 02:06
nl
Brabanders zijn redelijk blij met de EU, maar niet alles hoeft door Brussel bepaald te worden. Als het gaat om een aantal onderwerpen willen we juist wél een grotere rol voor de EU. Dat blijkt uit gegevens uit het Europees Kieskompas, dat inmiddels door zevenduizend Brabanders is ingevuld.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Een meerderheid van de Brabanders kijkt positief naar het lidmaatschap van Nederland van de Europese Unie. 54 procent geeft aan het niet eens te zijn met de stelling dat het lidmaatschap voornamelijk slecht is geweest voor het land. 18 procent staat daar neutraal tegenover.

Ook is er geen meerderheid voor een zogenoemde NEXIT, een scenario waarin Nederland de Europese Unie verlaat: 68 procent is het er (helemaal) niet mee eens.

Wat doen we zelf?
Geven we in de toekomst meer verantwoordelijkheid aan de EU of regelen we het zelf wel? Het blijkt voor de Brabanders geen vraag met een eenduidig antwoord. Zo is een meerderheid voor een Europees leger (60 procent) en Europese bescherming tegen slechte arbeidsomstandigheden (82 procent). De helft vindt dat de EU mag afdwingen dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen.

Maar met het minimumloon (72 procent) en ethische kwesties als abortus en euthanasie (67 procent) moet de EU zich niet bemoeien, vinden de Brabanders. Minder dan een derde is voor een gezamenlijk buitenlandbeleid. 47 procent ziet er wel wat in als de EU grote uitdagingen gezamenlijk oppakt. 36 procent is daar tegen, 17 procent is neutraal.

Over het kieskompas

Sinds 8 mei is het Kieskompas voor de Europese verkiezingen in te vullen. Aan de hand van stellingen krijg je jouw positie in het politieke landschap te zien tussen de partijen. Om de resultaten representatief te maken, voert Kieskompas een weging uit op de resultaten van het onderzoek. Daarbij is gekeken naar provincie, geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2023.

Migratiebeleid
Ook bij vragen over asiel is deze houding te zien: de EU moet ingezet worden om migratie te beperken, maar Nederland moet zelf blijven bepalen hoeveel mensen er hier opgevangen worden. 69 procent vindt dat laatste.

51 procent is voor grenscontroles tussen EU-landen, 42 procent wil minder werknemers van buiten de EU toelaten. Over het recht van mensen uit andere EU-landen om hier te mogen werken zijn de Brabanders verdeeld: 39 procent wil dat recht beperken, 43 procent wil dat niet.

Klimaat en milieu
Als het gaat om klimaat- en milieubeleid zien de Brabanders het liefst dat grote vervuilers worden aangepakt in de vorm van milieubelasting. 65 procent vindt dat een goed idee. En 60 procent van de Brabanders is voor een belasting op vliegtickets. Tegelijkertijd moeten de klimaatdoelen niet strenger worden, zo vindt 53 procent.

En hoewel vervuilende bedrijven volgens een meerderheid van de Brabanders meer belasting moeten gaan betalen, wil slechts 40 procent dat de EU strengere regels maakt voor boeren om de natuur te beschermen. Ook wil 55 procent dat stikstofregels worden versoepeld voor boeren.

Voor de verkiezingen op 6 juni kun je het Europees Kieskompas nog invullen. Dat doe je hieronder, of via deze link:

Wachten op privacy instellingen...

Lobbyisten
Naast de Europarlementariërs die we straks kunnen gaan kiezen, werken er ook lobbyisten namens de provincie Brabant in Brussel. Maar wat doen lobbyisten eigenlijk? Verslaggever Ilse liep een dagje met hen mee in het kloppende hart van de Europese Unie. Dat zie je in deze HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!