Video

Politie onderzoekt of er mest met drugsafval is gedumpt

21 mei om 16:04 • Aangepast 31 mei om 02:06
nl
De politie heeft onderzoek gedaan rond Baarle-Nassau naar de dumping van drugsafval. Aanleiding was de vondst van drugsresten op een akker. Daarom zijn op 20 plekken in de grensplaats bodemmonsters genomen. Op verschillende onderzochte akkers groeien al gewassen zoals uien.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens een politiewoordvoerder is er een anonieme tip binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem. Over de exacte inhoud wil de politie niks zeggen. Maar het lijkt er op neer te komen dat iemand drugsafval in mest heeft geloosd die vervolgens is verspreid over akkers rond Baarle.

Dit artikel kun je ook bekijken. Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van onze eigen artikelen met behulp van AI, ofwel kunstmatige intelligentie. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of het prettiger vinden om video’s te kijken. We bieden zo iets extra's dat we nooit zouden kunnen bieden zonder de mogelijkheden van AI. De inhoud van de video is natuurlijk geheel door journalisten (échte mensen dus) gemaakt en dit komt niet in de plaats van echte presentatoren.

We zijn benieuwd naar jouw mening over deze met behulp van AI gemaakte video. Laat van je horen via [email protected].

Team
Om het verhaal uit te zoeken gingen twee teams op pad. Politiemensen, specialisten van het NFI ((Nederlands Forensisch Instituut), milieudeskundigen van de Omgevingsdienst en mensen van de voedselinspectie NVWA.

Ze bezochten 20 plekken waar mogelijk drugsafval is geloosd. Vooral in de grensstreek aan de zuidrand van Baarle is er gezocht.. Zo werden de teams gespot bij de Hoogeindsestraat, Ginder, Tommel, Ghil, en de Strontbaan.

Alles wijst er op dat iemand drugsafval heeft vermengd met mest. Dat mengsel is in ieder geval op een plek uitgereden over een akker. Waar is niet bekend gemaakt. Mest wordt tegenwoordig direct in de grond geïnjecteerd.

Volgens een persfotograaf reden de teams van de ene naar de andere akker. Specialisten liepen door akkers en velden. Ze haalden steeds een schep zand uit de bodem. Die stopten ze in emmertjes en die werden dan in een bus geladen.

Minder dumpingen
Dinsdag publiceerde de politie de jaarcijfers over de drugsproductie. Daaruit werd duidelijk dat er vorig jaar weer meer dumpingen waren van drugsafval, vooral in het westen van de provincie. In het oosten van de provincie waren het er veel minder dumpingen dan voorgaande jaren. Maar daar zagen ze begin dit jaar een piek.

Toch waren er pakweg vijf jaar terug veel meer dumpingen. Zowat het dubbele van wat we nu zien. En dat terwijl er vermoedelijk meer drugs worden gemaakt, omdat de vraag groeit. Dat kan volgens experts bij de politie betekenen dat criminelen hun afval anders lozen dan vroeger, toen het vooral in tonnen en jerrycans op bospaden werd achtergelaten.

'Speedmest'
Putten in het bos, kanalen, rivieren worden genoemd als dumpplaatsen, maar afval kan ook worden vermengd met andere stoffen zoals mest.

Het chemisch afval komt uit labs waar ze speed, xtc, meth of coke maken en wordt bewaard in een gierkelder bij de boer en later uitgereden over een akker. Het afval is ook wel eens 'speedmest' genoemd. Hoe groot het probleem is weet niemand. Er zijn een paar incidenten bekend van de afgelopen tien jaar. Eentje in Someren en een dumping in Riel.

Specialisten waarschuwen voor de risico's: gevaarlijke chemische stoffen komen zo in de bodem en bedreigen het grondwater. Maar ze kunnen ook worden opgenomen door planten zoals tarwe , mais of uien. Mensen en dieren krijgen het dan binnen.

Als er wat gevonden wordt is de kans groot dat gewassen moeten worden vernietigd.

Politie ontdekt steeds meer labs dan ooit maar steeds minder wiet

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!