ASML investeert tachtig miljoen euro in onderzoek op TU/e
Donderdag hebben de partijen de samenwerkingsovereenkomst getekend. Het techbedrijf en de universiteit gaan samen ook onderzoek doen. De TU Eindhoven spreekt van een win-winsituatie. De investering van ASML kan volgens de universiteit 'grensverleggende' nieuwe kennis opleveren, belangrijk voor de maatschappij en de economie.
ASML zou juist profiteren van alle slimme koppen die worden opgeleid tot 'topspecialisten' die in de chipsector nodig zijn.
Nieuwe 'cleanroom'
ASML investeert ook in de bouw van een nieuwe 'cleanroom', dat is een onderzoeksruimte waar zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht zijn gezuiverd om vervuiling van onderzoeksmateriaal te voorkomen.
De TU Eindhoven investeert zelf naar verwachting ruim 100 miljoen euro in het cleanroomgebouw en de aanstelling van nieuwe promovendi.
"Hiermee investeren we in de wetenschap in Nederland en in het opleiden van experts", stelt Roger Dassen, financieel topman van ASML. Robert-Jan Smits, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit: "Ik ben trots dat we hiermee een enorme boost geven aan de stevige samenwerking die we al tientallen jaren hebben".
'Project Beethoven'
De onlangs afgezwaaide ASML-topman Peter Wennink sloeg eind vorig jaar nog alarm om het vestigingsklimaat voor techbedrijven in Nederland. Als dat verslechtert, heeft dat grote gevolgen voor de economie in ons land.
Onder de naam 'Project Beethoven' werd daarom druk onderhandeld tussen kabinet, bedrijven en de regio. Met als doel grote technologiebedrijven als ASML en NXP in de Brainportregio te houden én de leefbaarheid in de regio te verbeteren.
Samen met de regio Eindhoven zegde het kabinet 2,5 miljard euro toe. Het geld wordt geïnvesteerd in bereikbaarheid, woningbouw en onderwijs. Daar draagt nu ook de uitgebreide samenwerking tussen ASML en de TU Eindhoven aan bij, schrijft de universiteit.
DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT
ASML begon ooit als bedrijf met veertig mensen, Jos Vreeker is een van hen.