Video

1200 Brabanders bedwingen mythische berg in de strijd tegen kanker

5 juni om 18:30 • Aangepast 15 juni om 02:02
nl
14 kilometer ploeteren op een helse berg met 21 bochten. Precies 1235 dappere Brabanders bedwingen donderdag de mythische berg Alpe d'Huez in Frankrijk. Omroep Brabant doet de hele dag verslag van Alpe d'HuZes. Vanaf negen uur donderdagochtend tot vijf uur donderdagmiddag kun je het evenement live volgen op tv en online.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Alpe d’HuZes is een jaarlijks evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Op de eerste donderdag van juni beklimmen zo'n vijfduizend deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend de Alpe d’Huez, een berg in de Franse Alpen. De eerste vertrekken al om half vijf in de ochtend. Brabant is de provincie die het best vertegenwoordigd is.

Jongste deelnemer
De jongste deelnemer is Evi van Beek uit Nuenen. Precies anderhalve week voor Alpe d'HuZes werd ze namelijk zeven, de minimumleeftijd om mee te mogen doen. En daarmee is ze volgens de organisatie officieel de jongste. Ze doet het voor haar overleden opa Theo. "Ik wil dat niemand meer ziek wordt", zegt ze vastberaden.

Bekijk het verhaal van Evi in deze video:

230 miljoen euro
Deelnemers hebben zelf acties georganiseerd om geld in te zamelen. Het motto van het evenement is 'Opgeven is geen optie'. Vorig jaar is ruim 17 miljoen euro opgehaald. Sinds 2006 hebben staat de teller totaal op ruim 230 miljoen euro.

De weg naar de top telt 21 bochten en is 14,5 kilometer lang. Fietsers gaan maximaal zes keer omhoog en wandelaars maximaal drie keer. Het bedwingen van de berg staat ook symbool voor de moeilijke weg die kankerpatiënten doorlopen en voor wie opgeven geen optie is.

Zo kijk je naar Omroep Brabant

Kijk naar Omroep Brabant op televisie via Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en op KPN-kanaal 507. Je volgt ons ook op website en app. Vanaf negen uur donderdagochtend tot vijf uur donderdagmiddag kun je het evenement live volgen.

Verslaggevers Hannelore Struijs en Raymond Merkx zijn voor Omroep Brabant aanwezig op de Zuid-Franse berg. Raymond verzorgt de presentatie en Hannelore gaat op zoek naar Brabanders en hun bijzondere verhalen. Dat is dus allemaal de hele dag te volgen via de website, app en het tv-kanaal van Omroep Brabant.

De ongeneeslijk zieke Lisette kan met een speciale rolstoel tóch de berg op, bekijk haar verhaal in de video:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!