Gedumpte moederpoes met kittens gered uit doos in stromende regen
Een voorbijganger vond een kartonnen doos met daarin de moederpoes en drie kittens. In de doos waren ook een voer- en drinkbakje en lakens gelegd door de voormalige eigenaar.
Maar door de stromende regen was de kartonnen doos stuk gegaan. Zowel de moederpoes als haar kittens waren drijfnat en zaten verstijfd tegen elkaar aan. "Ze moeten echt doodsbang zijn geweest", zegt Sandra van Rooij van Dierenopvang Maasland een dag later.
De voorbijganger belde de dierenambulance. Die nam de diertjes mee naar de opvang in Oss. "Ondanks alles maken ze het goed. De kittens zijn speels en de moederpoes is vriendelijk en zorgzaam", vertelt Van Rooij terwijl ze een van jonkies uit het bakje met kattengrit haalt. "Ze zullen heel bang zijn geweest, maar houden er waarschijnlijk niets aan over."
Ze vindt het onbegrijpelijk dat mensen besluiten om een nestje te dumpen. "Een dier heb je in principe voor het leven. Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor het baasje niet meer voor een huisdier of nestje kan zorgen. Maar dan zo langs de kant van de weg dumpen, ik zal maar niet zeggen wat ik daar echt van denk."
"Hier is een huisdier in ieder geval veilig."
De frustratie is een dag na de vondst nog goed van haar gezicht af te lezen. "Breng ze alsjeblieft naar ons als je afstand wilt doen van je huisdier. Maar dump ze niet", zegt Van Rooij. Volgens haar komt een dergelijke dumping in haar gebied gelukkig niet vaak voor. Misschien zo'n twee keer per jaar. "Maar elke keer is er eentje teveel. Het is ook strafbaar."
Als baasjes afstand van hun huisdier willen doen, dan kan dat bij verschillende opvangcentra. "En soms kunnen we ook meedenken met een baasje en een 'scheiding' voorkomen. Als het niet gaat, dan is een huisdier hier tenminste veilig en kunnen we een nieuw gouden mandje zoeken."
Het afstaan van een huisdier is niet gratis. Dat kan volgens Van Rooij een drempel zijn om dieren naar een opvang te brengen. "In het geval van dit nestje had het zo'n tachtig euro gekost door bijvoorbeeld vaccinaties, maar dan zijn ze wel veilig. Zelfs aan die kosten kunnen we eventueel iets doen", legt Van Rooij uit.
Dieropvang Maasland heeft inmiddels een gastgezin voor het nestje gevonden. "Daar gaan ze dan nog een paar weken naartoe om verder op te groeien. Als de kittens negen weken oud zijn, mogen ze naar hun nieuw baasje."
Ze benadrukt dat daar wel een stevige selectieprocedure aan voorafgaat. "Na dit alles verdienen ze een baasje voor het leven", vertelt Van Rooij terwijl het kattengezinnetje door het tijdelijke verblijf dartelt. "Het zijn zwarte katten, dat brengt ongeluk in Europa, maar geluk in China. Laten we hopen dat de pech voorbij is en het geluk nu aanbreekt."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Twee kittens en moederpoes gedumpt: vrouw zet dieren uit auto