Met een euro van iedere Brabander blijft deze Van Gogh in de provincie

28 mei om 10:47 • Aangepast 5 juni om 02:07
nl
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch gaat een ultieme poging doen om een schilderij van Vincent van Gogh te kunnen blijven tentoonstellen. Het portret 'Kop van een vrouw' hangt nu al in het museum, maar het museum heeft het in bruikleen. Om het te kunnen kopen is een bedrag nodig dat overeenkomt met het aantal inwoners van onze provincie: 2,6 miljoen. Een euro per inwoner.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Gordina de Groot is de vrouw die door de in Zundert geboren schilder Vincent van Gogh in 1885 op het schilderij werd afgebeeld. De Groot werd in haar woonplaats Nuenen door Van Gogh geschilderd. Ze is ook bekend van het schilderij 'De aardappeleters', waarop ze te zien is als een van de vijf mensen aan tafel.

"De Mona Lisa van Brabant."

Het museum ziet nu de kans om het portret van De Groot voor Brabant te behouden, maar daar is wel een fors geldbedrag voor nodig. Het schilderij heeft een prijs van 8,6 miljoen euro, waarvan het grootste deel al is ingezameld.

Volgens directeur van het Noordbrabants Museum Jacqueline Grandjean is het portret van De Groot een topstuk voor Nederland met een speciale betekenis voor Brabant. "Wie in haar ogen kijkt, is geraakt. We spreken daarom met een knipoog over de Mona Lisa van Brabant."

Directeur Jacqueline Grandjean bij 'De kop van een vrouw' in het Noordbrabants Museum (foto: Omroep Brabant).
Directeur Jacqueline Grandjean bij 'De kop van een vrouw' in het Noordbrabants Museum (foto: Omroep Brabant).

Grandjean zegt tegen de NOS dat Van Gogh goed heeft geoefend met het schilderen van De Groot. "Hij heeft haar meerdere keren geschilderd in de boerderij van haar ouders in Nuenen. Toen hij dit portret maakte, had hij een hele goeie dag." 'De kop van een vrouw' is het twaalfde schilderij van Van Gogh in het museum.

Het Noordbrabants Museum hoopt met een crowdfunding het resterende bedrag in te zamelen om het schilderij te kunnen kopen. Om de benodigde 2,6 miljoen euro binnen te halen, roept de directeur mensen en bedrijven op te doneren via de website van het museum. Bezoekers van het museum kunnen doneren via een betaalzuil naast het schilderij. Halverwege juli is er ook een weekend waarin mensen gratis naar het museum kunnen en er geld wordt ingezameld.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Kees ontdekt nieuw detail in schilderij De aardappeleters: 'Ik ben zo blij'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!