Asielzoekerscentrum blijft open, maar wordt wel kleiner
In het dorp Maarheeze, dat vlak bij het azc ligt, klagen bewoners al jaren over overlast. Ook in Budel is overlast. Het draagvlak voor het azc in zijn huidige vorm is daardoor klein geworden. De bewoners spraken zich eerder ook uit in een enquête in opdracht van de gemeente. 56 procent zag een nieuw azc niet zitten. De gemeenteraad nam een paar jaar geleden een voorstel aan om het azc per 1 juli van dit jaar te sluiten.
Maar de gemeente Cranendonck maakte woensdag op de website bekend dat het azc niet dicht gaat. Het is juridisch niet mogelijk om de wens van de gemeenteraad uit te voeren. Het laatste contract dat de gemeente afsloot was namelijk gericht op langdurige samenwerking. Wel gaat het aantal bewoners van 1500 naar 960. De opvanglocatie waar asielzoekers vlak na aankomst naartoe gaan, de zogeheten COL, wordt kleiner. Daar komen nu 300 plekken.
"Een kleinere COL gaat echt zorgen voor minder overlast in Cranendonck."
De overlast in Cranendonck wordt vooral veroorzaakt door mensen die weinig kans maken op asiel. Door de COL kleiner te maken, hoopt de gemeente korte metten te maken met de overlast. De samenstelling van de groep gaat zo veranderen en de locatie zou dan beter beheersbaar moeten worden.
“De COL bestaat uit mensen uit allerlei landen, met allerlei redenen om te vluchten uit hun thuisland", zegt wethouder Hennie Driessen. "Mensen met recht op asiel, maar ook mensen met heel weinig kans op asiel. We weten dat vooral die laatste groep het grootste deel van de overlast veroorzaakt. Dus een kleinere COL gaat echt zorgen voor minder overlast in Cranendonck.”
"Wat we allemaal willen is dat de overlast verdwijnt in onze gemeente."
Een oplossing vinden waarmee iedereen in Cranendonck het eens is, is volgens wethouder Driessen onmogelijk: “Wat we állemaal willen is dat de overlast verdwijnt in onze gemeente. We willen dat gevoel van veiligheid weer terug. En dat het azc niet meer tussen ons als inwoners staat.”
Het gaat nog jaren duren voordat het azc in Budel kleiner is. Het aantal inwoners wordt stapsgewijs afgebouwd, zo staat in raadsstukken te lezen die de gemeente op de website heeft gezet. Het COA heeft tot eind 2027 de tijd gekregen om te komen tot 960 inwoners.
Ook de regio speelt een rol, schrijft de gemeente in een persbericht. "Als er in de regio opvangplekken voor asielzoekers bijkomen, gaat het COA die zo veel mogelijk gebruiken om het aantal opvangplekken van de COL in Cranendonck te verminderen naar 300."
In het contract staan nog meer voorwaarden waaraan het COA moet gaan voldoen. Zo moet bij ernstige overlast bij voorkeur binnen twee weken een plan van aanpak worden gemaakt. Ook kan de gemeente het contract vanaf 2028 tussentijds opzeggen als het COA zich niet aan de afspraken houdt. “Dit nieuwe contract is écht een verbetering voor de inwoners van Cranendonck", zegt wethouder Driessen.