Video

In deze huiskamer voelen jonge mensen met kanker zich even minder eenzaam

29 mei om 21:30 • Aangepast 12 juni om 02:04
nl
In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is een zogenoemde AYA-lounge geopend. Dat is een speciale huiskamer voor jonge mensen met kanker. Het doel van de lounge is vooral om lotgenoten met elkaar in contact te brengen tijdens hun behandeling. Voor Roos die lymfklierkanker heeft, is de lounge heel belangrijk. "Want er zijn relatief weinig jonge mensen met kanker met wie je ervaringen kunt delen."
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen tussen 18 en 39 jaar, die te horen krijgen dat ze kanker hebben. Veel ziekenhuizen die kankerpatiënten behandelen leveren ook zogenaamde AYA-zorg. De jonge patiënten kunnen daar met allerlei vragen over hun ziekte terecht bij een speciale verpleegkundige.

In Veldhoven gaan ze een stapje verder. Daar is een AYA-lounge geopend. Deze gezellige huiskamers voor jonge kankerpatiënten zijn nu nog voornamelijk in academische ziekenhuizen te vinden. "We hoorden van de AYA's in Veldhoven dat ze heel erg behoefte hadden aan lotgenotencontact omdat ze relatief minder leeftijdsgenoten tegenkomen", legt internist-oncoloog Lieke Simkens uit. "Ze wilden zich niet zo alleen voelen en zo'n fysieke huiskamer helpt daartegen."

Een van hen is Silke Swart (28). Bij haar werd twee jaar terug een melanoom ontdekt. Die werd weggehaald bij een operatie, maar omdat er een stukje achterbleef, vormde zich een tumor van acht centimeter. Ze is inmiddels klaar met alle behandelingen en het gaat goed met haar. "Maar toen ik behandeld werd, miste ik heel erg mensen van eigen leeftijd waarmee ik ook een gesprek op eigen niveau kon voeren."

"Ik werd aangestaard vanwege mijn jonge leeftijd."

Silke zette zich daarom in voor een AYA-lounge in het Máxima. "Ik vond de wachtkamer maar niks, want daar hangt al voor iedereen veel spanning. En dan werd ik ook nog eens aangestaard vanwege mijn jonge leeftijd." Het zorgde naast de spanning voor de behandeling ook voor een ongemakkelijk gevoel. "Doordat je jong bent, kom je weinig mensen tegen waaraan je jezelf kan spiegelen. En dat is wel wat je nodig hebt tijdens zo'n zwaar traject", legt Silke uit.

Ook Roos van den Dungen (21) kan daar over meepraten. Zij kreeg twee jaar terug te horen de diagnose Hodgkin, een vorm van lymfklierkanker had. Ze is inmiddels schoon verklaard, maar is nog herstellende van de chemo's.

Het gaat inmiddels wel een stuk beter met haar. "Dit is een ideale plek om jonge lotgenoten te ontmoeten en ervaringen met elkaar te kunnen delen. In de wachtkamer zit je met veel spanning omdat het moet, hier kom je echt naartoe om lotgenoten te ontmoeten."

"Dit helpt bij het doorkomen van de behandeling."

Volgens dokter Simkens kunnen AYA's echt tot rust komen in de lounge. "Er zijn vrijwilligers met wie ze kunnen praten, er is een tv of je kan even in de tuin zitten. En we weten dat hoe meer ontspannen mensen zijn en hoe prettiger de omgeving is, hoe makkelijker ze door de behandeling gaan." Toch gaat het volgens de oncoloog er vooral om dat de jonge patiënten zich gehoord voelen.

Want wie op jonge leeftijd kanker krijgt zit met veel vragen. "Denk aan vruchtbaarheid, werk, de hypotheek, verzekering. Allemaal zaken die spelen naast de behandeling. Hier in de lounge kunnen die jonge kankerpatiënten tips en ervaringen uitwisselen." Maar volgens Silke is er ook zeker ruimte voor leuke dingen in de AYA-lounge. "Hier mag ook gewoon keihard gelachen worden, hoort ook bij jong zijn."

De AYA-lounge is heel huiselijk en warm ingericht (foto: Raymond Merkx).
De AYA-lounge is heel huiselijk en warm ingericht (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!